A fi profesor european

Trimis la data: 2010-08-05
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.76 / 10
Downloads: 2903
Autor: CRISTINA
Dimensiune: 57kb
Voturi: 86
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A fi profesor european , presupune a promova strategii si metode de predare activa si a dezvolta interesul elevilor pentru cunoasterea si intelegerea valorilor europene. Acest lucru consta in realizarea unor proiecte de lectie care sa evidentieze valorile europene si suprapunerea lor peste cele romanesti. In conceptia profesorului european pentru declansarea resorturilor interne ce sustin efortul de invatare a elevilor este esentiala utilizarea tehnologiei , fiind catalizata ca nevoia de cunoastere, de explorare, de descoperire.
Instruirea asistata de calculator este o metoda moderna si inovatoare in invatamantul romanesc ce are la baza dezvoltarea utilizarii tehnologiei, in raport cu realizarea idealului educational,intemeiat pe traditiile umaniste constand in dezvoltarea libera si armonioasa a individualitatii umane, in formarea personalitatii autonome si creative.

Prezentarea proiectelor didactice cu ajutorul calculatorului, ofera o serie de avantaje ca:
-achizitionarea informatiilor,prin asocierea logica a noilor idei cu cele invatate anterior
-simularea unor fenomene imposibil de realizat in fata elevilor
-adoptarea unor strategii de automanagement al invatarii
-stimularea memorarii vizuale, prin prezentarea fenomenelor
-valorificarea gandirii divergente, a invatarii prin descoperire.

Calculatorul ofera un volum mare de date cu posibilitatea selectarii anumitor informatii de interes personal. Profesorii sunt de parere ca principalele cauze ale utilizarii limitate sau ale neutilizarii tehnologiei in scoli sunt: lipsa de continut/ software corespunzator pentru sustinerea lectiilor , lipsa conexiunii la Internet , lipsa fondurilor pentru achizitionarea tehnologiei .

In viziunea profesorului europea , invatarea asistata de calculator este cea mai benefica pentru studiul stiintelor (fizica, chimie, biologie), limbi straine, matematica, istorie si limba materna doarece folosesc oportunitatile de vizualizare, de organizare grafica si de reprezentare oferite numai prin noile tehnologii.

Calculatorul permite explorarea unor fenomene fizico-chimice care au loc in conditii dificil de realizat si se dovedeste foarte util pentru manipularea unui model sau sistem in care anumite elemente sunt parametri variabili, iar calitatile intrinseci se pot modifica. Calculatorul poate simula eficient experimente, fara a se substitui lucrarilor de laborator, contribuind la o mai buna intelegere a realitatii inconjuratoare de catre elevi.

In ceea ce priveste impactul general al utilizarii calculatorului la nivelul elevilor, profesorii sunt de parere ca acesta este pozitiv, atat la nivel de grup, cat si individual ;elevii au un interes mai mare de a invata utilizand calculatorul la scoala. Se observa o concentrare mai buna a elevilor si se remarca lucrul in echipa si favorizarea dezvoltarii competentelor de cooperare.

Acest efect al tehnologiei de crestere a motivatiei si de atragere a elevilor catre invatare, explorare si descoperirea cunoasterii se face remarcat pentru toate materiile din programele scolare - de la matematica si fizica sau chimie pana la istorie, limbi straine si geografie. )Elevii se bucura si de rasplata de a lucra impreuna cu colegii de clasa pentru a finaliza proiecte de grup, dezvoltandu-si abilitati practice de colaborare si lucru in echipa, care ulterior vor fi relevante pentru locul de munca.

Acestia au competente mai bune de rezolvare de probleme si si-au imbunatatit capacitatea de lucru in echipa. De asemenea, detinerea de cunostinte de operare a calculatorului ii pregateste pe elevi mai bine pentru viitoarea lor cariera profesionala. Tot in masura in care au acces la tehnologie in clasa, profesorii considera ca aceasta metoda de predare, asistata de computer, este in mod cert mai eficienta.

Profesorul european pune accent pe activitatile ludice; jocul si activitatile ludice sunt instrumentele de lucru in metoda animatiei socio-educative; ceea ce se poate spune despre aceasta metoda este faptul ca jocul este o activitate placuta, voluntara, cu reguli mai mult sau mai putin stricte, activitate in cadrul careia participantii se simt liberi, isi exploreaza si isi pun in valoare abilitatile cunoscute si mai putin cunoscute, propria fiinta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.