A sasea elegie - Nichita Stanescu

Trimis la data: 2015-11-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_M
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stau intre doi idoli si nu pot s-aleg / pe nici unul, stau / intre doi idoli si ploua marunt,/ si nu pot sa aleg pe nici unul / si-n asteptare-nlemnesc / idolii-n ploaia marunta. Eu stau / si nu pot sa aleg intre doua / bucati de lemn, si ploua marunt si nu pot / in putreda ploaie s-aleg. Stau,/ si lemnele, cele doua, si-arata / coastele-albite de ploaia marunta./ Stau intre doua schelete de cal / si nu pot sa aleg pe nici unul, stau / si ploua marunt, topind pamantul / sub oasele albe, si nu pot sa aleg./ Stau intre doua gropi si ploua marunt / si apa roade pamantul cu dinti / de sobolan infometat./ Stau cu o lopata in mana, intre doua gropi / si nu pot, in ploaia marunta,/ sa aleg prima pe care voi astupa-o / cu pamantul muscat de ploaia marunta.//
Undeva, candva, cineva are de luat o decizie, motiv pentru care va trebui sa ros-teasca in final doar doua cuvinte: "da" sau "nu". Deocamdata, zgomotul prafuit al de-liberarii sale interioare e acoperit de ropotul ploii. Toata lumea asteapta verdictul, dar el, de emotie si concentrare, devine afazic; cuvintele impietresc si se sfarama inainte de a se naste.
E ipostaza omului aflat la rascruce de drumuri, cand trebuie sa ia o decizie capitala privind destinul vietii sale, dar, insetat, se opreste la han si goleste pocale de vin, incercand sa-si adoarma discernamantul, pentru ca intuitia sa ia o hotarare in locul lui.

E tanarul care are de ales intre doua cariere fascinante, dar talerele balantei pe care isi cantareste viitorul stau in echilibru perfect, motiv pentru care il cotropeste o criza de afazie.
Sunt crizele adolescentine specifice celor care nu au o experienta de viata sufici-enta si deci nu poseda stiinta de a delibera in fractiuni de secunda fara a fi inspaimantati de gandul ca ar putea sa greseasca.E neclintirea si nelinistea hormonala a barbatului tanar care are de ales intre doua femei, la fel de frumoase si inteligente, capabile, amandoua, sa iubeasca cu pasiune si devotament.

La fel cum Nichita, in acel decembrie friguros, cand a dictat Elegiile, avea de ales intre sotia sa Doina si iubita sa Gabriela, doi idoli dragi, dar incompatibili.
Mai tarziu, poetul a marturisit: "Muream de frig si nu ma puteam decide daca sa raman cu ceea ce iubesc sau sa ma intorc la ceea ce-am iubit" (Antimetafizica, 1985, p.104).
Cu certitudine, aceasta secventa biografica a contribuit, intr-o oarecare masura, la nasterea elegiei a sasea. Impingand evenimentul spre o zona a generalizarii (oricand, oricine, oriunde), semnificatia primara se atrofiaza si dispare, astfel incat polivalenta me-sajelor e nesfarsita.

A sasea elegie, a individului mutit de o apasatoare dilema, poate fi privita ca un razboi de uzura intre oricare doua elemente antagonice: sacrul si profanul, spiritul si materia, frigul si caldura, estul si vestul, lumina si intunericul. Ca si cum unul dintre acestea ar trebui sacrificat pe altarul unei optiuni ferme, cand in realitate, fiecare pereche sunt polii opusi ai aceluiasi lucru.
Dar ce te faci cand ai de ales intre est si est, intre lumina si lumina, intre frig si frig... sau intre iubire si iubire? Poetul spune altfel: "stau intre doi idoli si nu pot s-aleg", "intre doua bucati de lemn", "intre doua schelete de cal", "intre doua gropi".

Acesta-i apogeul dilemei. Aparent optiunea nu are valoare, din moment ce categoriile sunt iden-tice, fiind locatare ale aceluiasi pol (si deci nu ale polilor opusi ale aceluiasi lucru). De fapt, avem de ales intre doua lucruri diferite, doua entitati diferite, fiecare cu plus si minus, cu intuneric si lumina.
La fel ca si polii magnetici, fiind identici, ei se resping reciproc, pentru ca nu pot ocupa in acelasi timp acelasi spatiu: ca sa mori, trebui sa te nasti, asa cum, ca sa iubesti pe cineva, trebuie sa parasesti pe altcineva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.