A theoretical and empirical study of corporate lobby in the European Parliament

Trimis la data: 2014-11-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_A
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Articolul urmareste sa testeze teoria logicii de acces, care explica accesul intereselor de afacerilor pe langa institutiile europene. Logica de acces incearca sa explice diferitele grade de acces pe care diferitele interese de afaceri(firme, asociatii, consultanti) le au pe langa diversele institutii europene. Aceasta abordare incearca sa depaseasca perspectivele clasice, care caracterizeaza intermedierea intereselor la nivel european fie din perspectiva pluralista fie neo-coporatista. Logica de acces incorporeza paradigmele importante ale abordarii pluraliste si neo-corporatiste.
Ar fi o greseala sa se considere ca lobbyul la PE este o activitate unidirectionala a grupurilor de interese vis-apvis de institutiile europene. Si PE este dornic sa intereactioneze pentru ca are nevoie de un contact apropit cu grupurile de interese pentru a-si indeplini rolul institutional. Acesta este motivul pentru care cheia intelegerii lobbyului pe langa PE este sa-l privim ca pe o relatie de schimb intre doua organizatii interdependente: grupurile de interese si institutia europeana.

Resursele care fac obiectul schimbului.
"Accesul" la procesul decizional din cadrul PE reprezinta principala resursa solicitata de grupurile de interese.
Pentru a oferi acesta resursa PE solicita trei bunuri de acces, a caror caracteristica comuna este informatia. Se pleaca de la prezumtia ca grupurile de interese cunosc mai bine decat decidentii politici care sunt problemele care ii afecteaza.

Expertiza tehnica (Expert knowledge) - Acest bun de acces se refera la informatiile cu un grad ridicat de tehnicitate si specializare. Aceasta expertiza tehnica este necesara pentru a formula politici europene eficiente. De exemplu: expertiza tehnica oferita de catre Deutsche Bank pentru a le permite oficialilor europeni sa inteleaga detaliile tehnice necesare pentru a dezvolta o noua directiva pentru piata financiara.

Informatii despre Interesul European Agregat (European encompassing interest) - Acest bun de acces se refera la nevoiele si interesele agregate ale sectorului privat la nivelul UE. De exemplu, informatia oferita de Asociatia Europeana a Caselor de Economii privind interesele membrilor sai in legatura cu o noua directiva legat de piata financiara. Informatii despre Interesul National Agregat (Domestic encompassing interest) - Se refera la nevoile si interesele agregate ale unui sector din cadrul unui stat national. De exemplu, informatia oferita de catre Asociatia Bancherilor Britanici privind interesele proriilor membri asupra unei noi directive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.