Abandonul in familie

Trimis la data: 2014-04-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 50 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roxana_M Dimensiune: 85kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Elementul material al laturii obiective consta in diferite actiuni sau inactiuni alternative, si anume: parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor a celui indreptatit la intretinere.
Parasirea este o actiune de plecare, de indepartare de la domiciliu a persoanei obligate la intretinere si lasarea persoanei indrituite la intretinere fara mijloacele de intretinere necesare.Alungarea consta intr-o actiune de izgonire, de indepartare de la locuinta sa a persoanei indreptatite la intretinere.Lasarea fara ajutor inseamna adoptarea unei atitudini de pasivitate, de inactiune din partea faptuitorului; chiar daca cel indreptatit la intretinere ramane in locuinta nu primeste ajutorul de care are nevoie.

Fiecare din aceste actiuni este apta de a caracteriza singura existenta infractiunii. Pentru realizarea laturii obiective in aceasta varianta, nu este suficienta parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor a celui indreptatit la intretinere," mai este necesar ca acesta sa fi fost expus - ca o consecinta a acestor actiuni - la suferinte fizice sau morale1. Daca cel indreptatit la intretinere nu este expus la suferinte fizice sau morale, fapta nu constituie infractiunea de abandon de familie2.

Suferintele la care se refera textul pot deriva din lipsa sau insuficienta celor necesare traiului - locuinta, imbracaminte, hrana -, din contractarea unei maladii ori din lipsa sau dificultatea de a obtine ingrijiri medicale, din conditiile neigienice de trai, din imposibilitatea in care a fost pue de a urma o scoala etc.
Cea de-a doua modalitate a elementului material al infractiunii consta intr-o inactiune, o omisiune, anume, neindeplinirea cu rea credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege.

Este vorba de acele cazuri in care obligatia de intretinere, care opereaza in virtutea legii, nu implica o determinare baneasca sub forma unei pensii, ci prestarea directa a celor necesare traiului cotidian - alimente, imbracaminte, medicamente - fara de care nu pot fi concepute viata de familie si relatiile dintre membrii acesteia'.Are dreptul la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca din cauza incapacitatii de a munci ori care nu are alte venituri. In practica judiciara s-a decis ca faptul de a avea un venit lunar in calitate de pensionar nu exonereaza pe fiu de obligatia legala de intretinere, daca venitul este.

insuficient pentru acoperirea nevoilor celui aflat in incapaoitate de a munci2.Tot in practica judiciara s-a hotarat ca in cazul In care comisia pentru ocrotirea minorilor a dispus incredintarea minorului unui leagan pentru copii, obligand in acelasi timp pe mama acestuia la plata unei contributii lunare, neindeplinirea obligatiei de a plati aceasta contributie nu constituie infractiunea de abandon de familie3.

A treia modalitate de realizare a elementului material al infractiunii de abandon de familie [art. 305 lit. c)] consta intr-o inactiune, si anume, neplata timp de doua luni a pensiei stabilite pe cale judecatoreasca. Termenul de 2 luni curge de la data cand hotararea a ramas definitiva sau cu executie provizorie privind pensia de intretinere.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.