Abordarea antropologica a familiei

Trimis la data: 2009-02-03
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.62 / 10
Downloads: 0
Autor: Miahi Eftimie
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Familia, casatoria si rudenia au constituit un camp de investigatie privilegiat pentru antropologia culturala si sociala, cercetarea in acest domeniu aducand o contributie importanta la dezvoltarea teoriei si aparatului conceptual al acestei mai "tinere" discipline din campul stiintelor socio-umane. Spre deosebire de sociologie, care se focalizeaza mai mult asupra familiei si mai putin asupra rudeniei, in antropologia culturala si sociala familia, constituirea si consacrarea acesteia prin rituri special instituite - casatoria si sistemele de rudenie sunt aproape de nedisociat.
Asupra acestei distinctii dintre sociologie si antropologie in abordarea familiei si rudeniei, sa retinem deocamdata explicatia pe care o aduce C.C. Harris in prefata lucrarii sale despre relatiile de rudenie: "Cand am fost invitat sa contribui cu un volum despre relatiile de inrudire (...), prima mea reactie ca sociolog al familei, a fost sa sugerez ca un antropolog ar fi cel mai potrivit pentru redactarea unui asemenea volum. Acest raspuns este relevant pentru relatia istorica dintre disciplinele sociologiei si antropologiei. Studiul inrudirii este o activitate nobila, aflata in centrul disciplinei antropologice, unde ocupa o pozitie corespunzatoare studiului stratificarii din sociologie.

Sociologia nu studiaza relatiile de rudenie, ci "familia". In timp ce studiile asupra familiei au dobandit, recent, o noua dimensiune datorita gandirii feministe si interesului aratat de "noua dreapta" problemelor familiei, ele raman o activitate relativ modesta in cadrul sociologiei iar efectul afirmarii lor actuale a fost diminuarea interesului privitor la familie ca grup inrudit si deplasarea atentiei asupra relatiilor de gen, adica asupra relatiilor conjugale, in cadrul caminului. Motivele separarii istorice a activitatii de cercetare dintre cele doua discipline se gasesc in teoriile fundamental evolutioniste asupra naturii societatii noastre.

Societatile "simple/primitive/antice" erau vazute ca tipuri de formatiuni sociale ale caror structuri erau bazate pe sisteme de rudenie, prin contrast cu societatile "moderne", "complexe" (de exemplu cele capitaliste/industriale), a caror viata este bazata pe structura relatiilor economice. Studiul relatiilor de rudenie era esential pentru intelegerea primului tip de societati, iar cel al vietii ecoomice, pentru intelegerea celui de-al doilea." [1] Harris constata ca aceasta viziune fundamental evolutionista, conform careia anumite institutii sunt asociate cu anumite stadii din evolutia societatii,

"ne determina sa privim "relatiile de rudenie in societatile moderne" ca pe o specie in curs de disparitie, pe de alta parte, familia poate fi vazuta (cel putin in forma sa nucleara) ca fiind universala si deci demna de a fi studiata." Acesta ar fi, dupa Harris, "fondul diviziunii activitatii dintre disciplinele surori ale sociologiei si antropologiei sociale", si acesta a condus la un mod de a practica disciplinele noastre intr-un mod "daunator atat intelegerii relatiilor de rudenie cat si naturii societatii contemporane".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.