Abordarea integrata a curriculum-ului

Trimis la data: 2012-03-11
Materia: Pedagogie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.94 / 10
Downloads: 2002
Autor: Ursache gina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 103
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Abordarea integrata a curriculum-ului propune apropierea scolii de viata reala, astfel incat copiii sa poata veni in scoala "cu lumea lor cu tot". Accentul se pune pe formarea unor competente, atitudini si valori transversale si transferabile, utile pentru dezvoltarea personala si sociala a elevilor.Din punct de vedere curricular, integrarea inseamna organizarea, punerea in relatie a disciplinelor scolare, cu scopul de a evita izolarea lor traditionala; integrarea mai inseamna si "procesul si rezultatul procesului prin care elevul interpreteaza materia care ii este transmisa pornind de la experienta sa de viata si de la cunostintele pe care deja si le-a insusit".
Termenul de curriculum integrat sau de instruire integrata se refera la o anumita modalitate de predare, de organizare si planificare a instruirii care produce o interrelationare a disciplinelor sau a obiectelor de studiu, astfel incat vine in intampinarea nevoilor de dezvoltare ale elevilor, ajuta la crearea de conexiuni intre ceea ce invata elevii si experientele lor prezente si trecute.

La nivelul curriculum-ului, integrarea inseamna stabilirea de relatii clare de convergenta intre cunostintele, deprinderile, competentele, atitudinile si valorile care isi au bazele in interiorul unor discipline scolare distincte.Integrarea este un proces divers si complex, care merge progresiv de la modelul clasic disciplinar pana la disolutia totala a barierelor disciplinare - transdisciplinaritatea.

Acest tip de procesualitate si dinamica disciplinara se petrece in spirala si implica:personal specializat;cadru institutionalizat;limbaj specializat;lucrari scrise si critica de specialitate.Disciplinaritatea presupune existenta personalului specializat care activeaza intr-un cadru institutional bine definit.. Curriculum-ul integrat este prezentat de educatia organizata astfel incat traverseaza barierele obiectelor de studiu,aducand impreuna diferite aspecte ala curriculum-ului in asociatii semnificative care sa se centreze pe ariile mai largi de studiu.

Predarea si invatarea sunt vazute intr-o perspectiva holistica, reflectand lumina reala, care este interactiva.Integrarea are mai multe nivele; aceste nivele, descrise mai jos, pot fi privite ca pasi spre transdisciplinaritate.Monodisciplinaritatea este centrata pe obiectele de studiu independente, pe specialitatea cestora, promovand suprematia disciplinelor formale. Elementele de integrare pot sa apara inca de la acest nivel intradisciplinar, in cel putin doua moduri:

-insertie a unui fragment in structura unei discipline. Un exemplu il poate constitui introducerea, la literatura romana, a unui fragment din proza lui George Toparceanu, pentru o cat mai buna clarificare a problematicii stilului la autorul mentionat.-armonizare a unor fragment independente (aparent) din cadrul unui obiect de studiu pentru a permite mai buna rezolvare a unor probleme,pentru intelegerea cat mai completa a unui subiect sau pentru dezvoltarea anumitor capacitati si atitudini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.