Abordarea textului din perspectiva inteligentelor multiple

Trimis la data: 2010-04-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.98 / 10
Downloads: 1163
Autor: Miruna Gheorghe
Dimensiune: 14kb
Voturi: 66
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Practica pedagogica ne-a demonstrat ca stilul de invatare al elevilor este distinct,fiind categoric influentat de dominanta intelectuala pe care acesta o poseda.Stilul de invatare reprezinta modalitatea preferata de receptare ,prelucrare ,stocare si reactualizare a informatiilor . Acesta are atat componente determinate genetic , cat si componente care se dezvolta ca urmare a expunerii frecvente si preferentiale la o anumita categorie de stimuli.
Aplicand teoria inteligentelor multiple a lui Gardner la nivelul clasei a IX-a, profil matematica-informatica, textul Nora sau Balada zanei de la Balea-Lac de Mircea Nedelciu-reprodus fragmentar in manualul editurii Humanitas in cadrul Unitatii Dragostea-a fost abordat simultan dintr-o perspectiva plurala,transdisciplinara.Competentele urmarite au fost diversificate in functie de de tipul de inteligenta vizat :Sunt foarte plictisita de viata asta si, in special,de faptul ca parintii mei nu imi ofera libertate.

Ei cred ca mie mi-ar placea sa devin inginera,dar se insala.Imi doresc o viata libera, alaturi de Doru si de familia pe care vreau sa mi-o intemeiez.Singurul refugiu din aceasta lume inchisa e Doru si dragostea mea pentru el.Sunt hotarata.Vreau sa evadez si sa-mi gasesc linistea si caldura sufleteasca alaturi de persoana iubita .O sa plec chiar azi cu el." Nora si Doru:dinamica si magnetism: Reprezentarea muzicala:
"...relatia Norei cu parintii ei se aseamana cu sunetul grav si impunator al contrabasului.

Sunetul acestui instrument caracterizeaza cu exactitate vocea asupritoare a tatalui care-si impune vointa asupra fetei si asupra viitorului sau.(...)""Clasa in care invata Nora ,scoala si orasul in care se afla acestea sunt asemenea unui tarc care,pe masura ce incerci sa evadezi ,se tot largeste ,dar care nu dispare.Toate aceste lucruri se pot gasi si in melodia "Another Brick in the Wall" interpretata de trupa Pink Floyd care infatiseaza faptul ca libertatea este tot mai mult ingradita de societate ,iar zidul care stinghereste este tot mai mare".

Reprezentarea spatiala a toposurilor: elevii au optat pentru forme spatiale inchise pentru a reprezenta cadrul exterior(citadin),dar si pe cel interior(al scolii).Spatiul montan a fost asociat cu simboluri ascensionale , cu o cromatica luminiscenta pentru a marca deschiderea sa,libertatea pe care o confera individului.Temperamentul Norei :
"Ca orice om,Nora reprezinta specia care nu poate fi incadrabila unui singur tip temperamental.Ea este o combinatie de trasaturi melancolice,colerice,respectiv flegmatice.

Nora poate fi considerata instabila si introvertita,lucruri normale ,date fiind varsta si faptul ca e o adolescenta aflata la prima iubire (...).Personajul este intristat ,rezervat ,atribute ale melancolicilor, dar manifesta si optimist,exuberanta in momentul in care afla ca Doru se intoarce-atribute ale colericilor...". Relatiile Norei cu celelalte personaje:"Nora i se supune initial tatalui ei,o persoana autoritara care vrea sa-i controleze viata.

Relatiile de prietenie se stabilesc intre Nora si soldatii care veneau la cabana.Cu Doru, Nora are o relatie de dragoste : la inceput aceasta este duala,dar ,treptat, devine unilaterala ()....Intre Nora si animalul salbatic se stabileste o relatie de identificare,deoarece destinul Norei se reflecta in destinul caprei-negre.(...)Relatia dintre Nora si profesoara de chimie este una obisnuita,o relatie intre profesor si elev;ea incearca sa afle ce se intampla cu Nora,dar nu reuseste".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.