Abordari, metode si tehnici de evaluare a proprietatilor imobiliare

Trimis la data: 2009-12-02
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 15
Autor: Alexandru
Dimensiune: 13kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conform standardului de evaluare GN1- Evaluarea proprietatii imobiliare, abordarea prin cost reprezinta una dintre cele mai frecvent utilizate metode aplicate pentru estimarea valorii de piata sau pentru estimarea unei valori diferite de cea de piata.
Abordarea prin cost estimeaza valoarea proprietatii prin estimarea costurilor de achizitie a terenului si de constructie a unei noi proprietati, cu aceeasi utilitate, sau de adaptare a unei proprietati vechi pentru aceeasi utilizare, fara costuri legate de timpul de constructie sau adaptare. Costul terenului se adauga la costul total al constructiei.

Aceasta abordare stabileste limita superioara pâna la care piata ar plati în mod normal pentru o proprietate anumita cand aceasta ar fi noua. Pentru o proprietate veche, pentru estimarea unui pret care reflecta aproximativ valoarea de piata se scade deprecierea fizica, functionala si economica sau externa. In aceasta abordare sunt utilizate tehnici care au la baza conceptele de cost de reconstructie si cost de inlocuire a constructiei.

Abordarea se bazeaza pe urmatoarele metode12 : metoda costului de inlocuire si metoda costului de reconstructie.
Costurile pot fi estimate prin : metoda comparatiilor unitare, metoda costurilor segregate si metoda devizelor. Cel mai adesea se utilizeaza cataloage cu costuri de constructie.

Metoda costurilor unitare determina costul pe unitate de suprafata sau de volum. Metoda se bazeaza pe costurile cunoscute ale structurilor similare, ajustate in functie de conditiile pietei si diferentele fizice. Costurile unitare descresc pe masura ce cladirile cresc in suprafata sau volum.

Costurile unitare sunt exprimate la suprafata desfasurata construita sau volum total construit. De exemplu: O cladire de 1000 mp arie a costat 60000 lei (RON), adica 60 lei/mp. O constructie evaluata similara are 1200 mp. Valoarea este de 1200 mp x 60 lei/mp = 72000 lei considerata noua.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.