Abstractionismul

Trimis la data: 2015-05-11
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: roxana
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Avangarda reprezinta miscarea literara, artistica si intelectuala care joaca prin noutatile aduse, prin inovatii, un rol de precursor si lupta impotriva traditiei consacrate.Aceasta miscare intelectuala aparuta la inceputul secolului XX, este caracterizata prin cautarea unor solutii radicale si prin ruperea de trecut.Acest curent artistic-literar lupta impotriva formelor si cutumelor traditionale consacrate prin conturarea unor formule excentrice si indraznete.
Aproape toti scriitorii care s-au afirmat in secolul XX s-au format in atmosfera socialista, sub puternica influenta a publicatiilor ei, cei mai multi dintre ei si-au descoperit telul in literatura prin miscarea sociala. Altii insa s-au axat pe propriile lor visari si nazuinte impletite insa cu solidaritate si compasiune pentru cei nedreptatiti.
Literatura secolului XX a fost dezvoltata sub inraurirea framantarilor taranesti din acele vremuri, insa difuzarea acestei ideologii se face sub forme noi si indraznete.

Privita in ansamblu viata literara din secolul XX este mult mai agitata datorita cresterii numarului de grupari si reviste literare, in aceasta perioada are loc si o dispersare a fortelor literaturii.
Principalele elemente care caracterizeaza avangarda sunt stimularea ilogicului, a irealului, depasirea realitatii precum si patrunderea in suprarealitate. In cadrul unei literaturi fie ea universala sau natonala din secolul al XX-lea, avangarda (sinonima modernismului extrem) inseamna manifestarea catorva curente: dadaismul, futurismul, suprarealismul, expresionismul etc.

Toate orientarile avangardiste, futurismul, constructivismul, dadaismul, suprarealismul, au un punct comun de plecare si anume reactia adversa la tot ceea ce inseamna traditie .
In creatia suprarealista, desi si acest termen de suprarelist exprima o desprindere de traditie, se regasesc unele elemente din romantismul german, cel mai reprezentativ este visul care este combinat , in poeziile suprarealiste, cu obiecte,elemente incompatibile.

Aceste combinatii au ca scop crearea unor imagini autentice, aceste imagini autentice sunt redate prin procedeul dicteului automat, adica traspunerea rationalului in poezie,a tuturor trairilor spontane si neprelucrate.Suprarealismul este curentul artistic si literar de avangarda care proclama o totala libertate de expresie, provocand o "revolutie" in toate domeniile, promovand limbajul subconstientului, scrierea onirica chiar si colajul.

In anul 1924 apare "Primul manifest al suprarealismului", in acest manifest Andre Breton defineste acest curent, suprarealismul astfel: "Suprearealismul se bazeaza pe increderea in realitatea superioara a unor anumite forme de asociatii neglijate pana la el, in atotputernicia visului, in jocul spre dezinteresat al gandirii.El tinde sa surpe definitiv toate celelalte mecanisme psihice si sa se substituie lor in rezolvarea principalelor probleme ale vietii.

" Respingand orice control al ratiunii asupra gandirii, orice preocupare estetica sau morala, suprarealistii inteleg sa expuna fie verbal, fie scris, fie in orice alta forma, functionarea reala a gandirii, ceea ce ei denumeau "automatismul psihic pur"(1; 114). Suprarealismul a fost o adaugire originala la repertoriul artelor de avangarda si a influentat poetii si scriitorii de prima marime din Franta (P. Eluard, L. Aragon) Spania (Garcia Lorca) in Europa rasariteana si America Latina (Cesar Vallejo si Pablo Neruda).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.