Abuzul de incredere

Trimis la data: 2006-03-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 2396
Autor: Alex tinchea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 333
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Infracţiunea de abuz de incredere este prevazută şi pedepsită de art. 256. Cod Penal şi este definită ca fiind , însuşirea unui bun mobil al altuia , deţinut cu orice titlu , sau dispune de acest bun pe nedrept , ori refuzul de a-l restitui , se pedepseşte închisoare de la 3ani sau cu zile – amenda . Abuzul de incredere
Abuzul de incredere - Daca schimbarea substanţei sau a calitaţii mărfurilor ncredinţate spre transport s-a făcut prin folosirea de substanţe vătămătoare , pedeapsa este închisoarea stricta de la un an la 5 ani. Cu pedeapsa prevăzuta în alin.3 se sancţionează şi fapta de a distruge obiectele primite în gaj de către creditor .
Dacă bunul este proprietate privată , acţiunea penală se pune în mişcare la plîngerea prealabilă a părţii vătămate . Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală 1.

Formarea şi buna desfăşurare a relaţiilor sociale cu caracter patrimonial implică o anumită încredere , pe care cei ce intră în aceste relaţii trebuie să si-o acorde uni altora . Numai în măsura în care este îndeplinită această condiţie , persoanele încredinţează, lasă în posesia sau detenţia altora , diferite bunuri pentru a fi păstrate , transportate fără teamă că ele ar putea fi însuşite ori ca s-ar putea refuza restituirea lor . Dacă persoanele nu si-ar acorda această încredere , ele s-ar abţine să intre în asemenea relaţii , ceea ce ar produce grave tulburări în cadrul societăţii .

Infracţiunea a primit denumirea de abuz de încredere deoarece făptuitorul abuzează de încrederea celui care i-a lăsat bunul în detenţie , transformându-se din detentar al bunului în pretins proprietar al acestuia 2 .

Obiectul juridic : Prin incriminarea abuzului de încredere legiuitorul a urmărit să asigure încrederea pe care trebuie să se bazeze relaţiile sociale cu caracter patrimonial , să apere proprietatea asupra bunurilor mobile . Aşa fiind obiectul juridic al infracţiunii de abuz de încredere îl constituie relaţiile sociale de ordin patrimonial privitoare la acordarea şi respectarea unei anumite încrederi pentru naşterea şi menţinerea lor în scopul apărării drepturilor celui care încredinţează bunul mobil altei persoane .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.