Abuzul de incredere

Trimis la data: 2014-11-22 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 68 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: George_T Dimensiune: 69kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Abuzul de incredere este fapta persoanei care, detinand cu orice titlu un bun mobil al altuia, si-l insuseste sau dispune de el pe nedrept ori refuza sa-l restituie.
De esenta abuzului de incredere este acea comportare incorecta, abuziva si pagubitoare a celui care detine un bun ce i-a fost incredintat de altul pentru a-l pastra sau pentru a-i da o anumita intrebuintare, in dispretul increderii ce i s-a acordat, trece acel bun in propria stapanire.

Abuzul de incredere constituie forma tipica de sustragere din avutul public sau privat a carei caracteristica esentiala rezida din faptul ca infractorul are deja bunul, in momentul savarsirii infractiunii, in posesie temporara sau detinere licita, in baza unui titlu ce exprima un raport juridic stabilit anterior intre el si persoana in carei administrare operativa directa se afla acel bun, pe care si-l insuseste prin intervertirea ilicita a titlului, posesiunii temporare sau a detentiunii licita, intr-o posesiune ilicita.

Insusindu-si bunul, infractorul se comporta si dispune de bunul respectiv ca de un bun propriu.
Asadar, pentru savarsirea acestei infractiuni este necesar in primul rand sa existe un raport juridic intre victima si faptuitor, in temeiul caruia acesta din urma, dobandeste detentia bunului mobil,
si, in acelasi timp, are indatorirea sa-l pastreze, sa-l restituie la termenul si in conditiile stabilite ori sa-i dea destinatia indicata de cel de la care l-a primit. Un astfel de raport juridic poate lua nastere dintr-un contract de depozit, comodat, gaj, uzufruct, etc.

Devenit detentor precar al bunului, faptuitorul interverteste in mod abuziv aceasta destinatie intr-o stapanire deplina si se comporta ca si cum ar fi proprietarul acelui bun, abuzand astfel de increderea celui acre i l-a incredintat. Nu va fi savarsita deci infractiunea de abuz de incredere atunci cand, in temeiul raportului juridic existent intre parti, detinatorul bunului este indreptatit sa dispuna de bun, sa si-l insuseasca, ori sa refuze restituirea acestuia. De asemenea, nu vor fi intrunite conditiile pentru existenta abuzului de incredere si in situatia in care raportul juridic existent nu este de natura sa transmita detentia bunului celui caruia i s-a incredinta

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.