Acarieni daunatori la vita de vie

Trimis la data: 2018-07-23
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 1
Autor: ionut96
Dimensiune: 1519kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acarianul galicol al vitei de vie-Eriophyes vitis
ACARIANUL ROSU COMUN
- Tetranychus urticae Koch
Biologie si ecologie
Descriere.
Plante atacate si mod de daunare
Masuri de prevenire si combatere
Bibliografie
Eriophyes vitis - Acarianul galicol al vitei de vie (erinoza) Acarianul galicol al vitei de vie este raspandit in podgoriile din Europa Centrala si de Sud, precum si in America, Africa si Asia. In tara noastra este raspandit in majoritatea zonelor viticole ale tarii.

Descriere. Femela are lungimea de 0,18 mm, corp vermiform, de culoare alba - galbuie sau roscata. Prezinta doua perechi de oceli (ochii lipsesc), picioarele au al 4-lea articol mai putin dezvoltat decat al 5-lea. Masculul nu se cunoaste. Oul este eliptic, 0,049 x 0,04 mm diametru, albicios, cu aspect translucid.Larva are corpul fusiform, mai ingrosat, lung de 0,1 mm.

Biologie si ecologie. Pe vita de vie din Europa (inclusiv Romania) este prezenta doar forma galicola de pe frunze. Se inmulteste partnogenetic (pe cale ovipara) si prezinta 3 - 5 generatii pe an. Ierneaza sub solzii mugurilor, la baza coardelor sau in zona exfoliata a butucilor, in stadiu de adult. Femelele parasesc locurile de hibernare primavara, dupa desfacerea mugurilor si aparitia primelor frunze si migreaza pe partea inferioara a frunzelor. O femela poate depune 50 - 70 oua. Stadiul larvar dureaza 20 - 40 de zile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.