Acceptarea radiourilor locale

Trimis la data: 2015-08-30
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_G
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Studiile efectuate dupa 1990 dovedesc o mare contradictie. Pe de o parte, sondajele aratau ca posturilor de radio locale li s-au atribuit un rol important ca media de informare. Pe de alta, in domeniul ofertei de stiri, institutiile publice nationale dadeau dovada de mult mai mult profesionalism. Criticate la posturile de radio locale au fost indeosebi calitatea buletinelor de stiri si calificarea moderatorilor.
Chiar daca astazi profesionalismul statiilor locale poate concura in multe cazuri pe acela al institutiilor de radio cu traditie, mult timp statiile radio licentiate aminteau mai degraba de organizarea unei echipe de lucru universitare, decat de ceea ce se intelegea in general prin notiunea de radio. Aceasta, desigur, pentru ca unele posturi de radio, pe baza influientei lor politice si economice, au primit cu multa usurinta licentele de emisie, fara a se tine seama daca ele au cel putin o simpla idee despre modul cum ia nastere in realitate produsul radio.

Pe de alta parte, si la realizatorii programelor de radio predominau unele neintelegeri. Cerintele pentru realizarea unui program radio au fost in parte absolut subapreciate. Nici un alt media - TV, ziare, cotidiene, magazine - nu a avut atat de luptat impotriva cliseului "si-eu-pot-asta" ca radioul.Astazi, radioul este considerat drept un media capabil de a transporta cu un efort tehnic relativ redus opiniile si informatiile grupurilor de interese in fiecare locuinta. Trecutul deloc faimos al radioului - ca instrument de propaganda de stat - este, avand in vedere varietatea mediilor, depasit inca de mult timp.

Radioul castiga teren ca organ de informare sau de formare a unei opinii personale. Infiintarea unor mass-media deschise, deci a programelor radio ce pot fi utilizate de oricine, reprezinta o alternativa realizata in mod constient la posturile de radio comerciale private. Cei trei piloni pe care se sprijina programul radioului sunt: informatia, cultura si divertismentul. Grila de programe trebuie construita ca o sinteza a acestor trei componente.

Exista o concurenta continua intre radioul public si cel privat. Desi ofertantilor orientati spre castig li se reproseaza mereu o competenta deficitara, cotele de ascultatori arata ca un program orientat spre muzica si divertisment poate fi de succes. Si institutiile publice nationale privesc reclama ca o sursa suplimentara de finantare, desi prin aceasta - in ochii ofertantilor privati - se violeaza legea finantarii din taxe. In timp ce initial, reclama nu juca nici un rol in venituri, astazi, in cazul radioului public, ea isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult, in programe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.