Accesul la justitie al strainului

Trimis la data: 2013-02-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Memet ilhan Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Examinand legislatiile nationale ale diferitelor state am ajuns la concluzia ca nu a fost data o definitie general acceptata notiunii de strain. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania prevede in art. 2 lit. a) ca prin strain se intelege persoana care nu are cetatenia romana . Ordonanta franceza nr. 45-2658 din 2 noiembrie 1945 precizeaza in art. 1 ca sunt considerati straini, in intelesul ordonantei, toate persoanele care nu au nationalitatea franceza, fie ca au nationalitatea straina, fie ca nu au nici o nationalitate.

In Grecia, potrivit Legii nr. 1975/1991 privind regimul juridic al strainilor, prin strain se intelege orice persoana care nu are cetatenia greaca sau persoana fara cetatenie. Legea nr. 39/1990 privind regimul strainilor in Italia defineste notiunea de straini ca persoane care au alta cetatenie decat cea italiana. In Austria Legea nr. 838/1992 privind regimul strainilor defineste strainul ca o persoana care nu are cetatenia austriaca. Art. 2 din Legea strainilor din Polonia, din 13 ianuarie 2003, defineste notiunea de strain ca fiind orice persoana care nu are cetatenia poloneza.

Pentru a face distinctie intre notiunea de strain si evreu, in Israel Legea returnarii nr. 5710/1950 in art. 4B prevede ca prin notiunea de "evreu" se intelege persoana care s-a nascut din mama evreica sau cel care s-a convertit la iudaism si nu este membru al nici unei alte religii. In Germania, Legea strainilor din 1990 in art. 1 alin. 2 stabileste ca au statutul de strain acele persoane fizice care nu sunt germani in sensul art. 166 din Constitutie. Potrivit Constitutiei R.F. Germania sunt germani persoanele care detin cetatenia germana, precum si refugiatii de origine etnica germana, sotii acestora si descendentii lor, care s-au stabilit si au fost primiti pe teritoriul statului german.

Art. 116 precizeaza ca teritoriul respectiv are in vedere ca punct de reper granita statului german la data de 31.12.1937. Legea imigrarii din 1990 (IMMACT 90) din Statele Unite ale Americii defineste notiunea de strain ca persoana care nu este cetatean sau un national al Statelor Unite. Se precizeaza ca aceasta definitie se refera la toti cetatenii straini din S.U.A., indiferent daca sederea lor este temporara sau permanenta.

Pentru prima data o definitie comuna a notiunii de strain o intalnim in dreptul comunitar european. Statele europene membre ale Acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 au convenit in art. 1 al Conventiei de Aplicare a Acordului de la Schengen, semnata la 19 iunie 1990, ca prin strain se intelege orice perosana alta decat cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene. Strainul care se gaseste la un moment dat pe teritoriul unui stat poate avea statutul de apatrid, refugiat sau persoana stramutata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.