Accesul la procesul decizional al Uniunii Europene

Trimis la data: 2014-11-26
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_B
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Procesul de formare a politicilor publice europene este un proces complex, in care intervin numerosi actori. Cel mai important rol il joaca institutiile UE. Dar un alt actor, din ce in ce mai important, il reprezinta grupurile de interese. Nu intamplator, Mazey si Richardson vorbesc despre "dezvoltarea graduala a unui stil European de a face politici, care pune accentul pe intermedierea grupurilor de interese"(Mazey, Richardson 1995 in Mazey, Richardson 2001, p. 1).
Politicile europeane nu se reduc la politicile grupurilor de interese, dar in mod cert studierea acestora din urma reprezinta un element important in intelegerea procesului politic european. Studiul reprezentarii intereselor la nivelul UE poate explica aparitia anumitor politici publice, procesul de formulare si caracteristicile acestora precum si intelegerea evolutiei procesului de integrare. "Per ansamblu, UE nu este nici condusa de, dar nici izolata fata de interesele publice si private, desi in anumite cazuri fiecare dintre cele doua optiuni poate fi adevarata" (Greenwood 2003, p. 27).

Activitatea de lobby nu este o activitate unidirectionala a actorilor publici si privati pe langa institutiile europene. Si institutiile UE vor sa interactioneze, deoarece au nevoie de un contact apropiat cu sectorul public si privat pentru a-si putea indeplini rolul institutional (Bouwen 2002, p.7). In acelasi fel, si asa zisa influenta este un proces bidirectional, nereprezentand monopolul grupurilor de interese. Acestea din urma sunt influentate, la randul lor, de catre caracteristicile si procedurile institutiilor europene, de catre ideile la care sunt expuse si de catre propriile experiente anterioare (Greenwood 2003, p. 27).

Trebuie accentuat faptul ca notiunile de interactiune si influenta nu sunt sinonime. Pe cand unii cercetatori, cum sunt Greenwood sau Van Schendelen, folosesc notiunea de influenta, altii sunt de parere ca masurarea influentei grupurilor de interese reprezinta un demers problematic in stiintele politice. Astfel, Bouwen considera ca este mai usor sa se masoare interactiunea sau accesul grupurilor de interese pe langa institutiile europene implicate in procesul legislativ.

Desi acces nu inseamna in mod necesar si influenta, castigarea accesului la factorii decizionali este o conditie sine qua non pentru exercitarea influentei asupra procesului legislativ european (Bouwen 2002, 2003). Urmand acest rationament, intrebarile logice pe care ar trebui sa si le puna orice reprezentant al grupurilor de interese sunt urmatoarele. Unde si cand pot intra in sistem? Ce trebuie sa fac ca sa obtin acest acces? Raspunsul la prima intrebare presupune cunoasterea procesul decizional, iar acest subiect a fost abordat in capitolul anterior. La ceea de a doua intrebare se raspunde in capitolul de fata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.