Accesul liber la justitie

Trimis la data: 2009-11-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Minciuna Marta Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Justiţia şi-a impus din cele mai vechi timpuri funcţia de judecare a proceselor izvorîte din încalcarea legilor.Statul de drept a devenit de neconceput fără justiţie,lipsa unei asemenea autorităţi ar presupune arbitrariu şi nedreptatea.Justiţia,reprezinta modalitatea de manifestare în mecanismul atît al puterii judecătoreşti,deci este firesc ca în Constituţie să se înscrie norme care evocă această autoritate atât sub aspect organizatoric,cât şi funcţional.

Acest principiu presupune că,în cazul încălcării drepturilor şi libertăţilor persoamei(inclusiv şi dreptul la identitate),Constituţia prevede,în art.20,că aceasta are dreptul la satisfacţie efectiva din partea instanţelor judecătoreşti competente,care vor lua măsuri pentru înlăturarea încălcării şi-i vor sancţiona pe vinovaţi în comiterea ei..

În statul de drept justişia obţţine o pondere deosebită pentru că,potrivit principiului democratic al separării puterilor în stat,autorităţii judecătoreşti îi revine dreptul de a soluţiona litigiile de drept în urma manifestarii ilicite.Justiţia trebuie să fie,în cel mai înalt grad,la discreţia tuturor celo interesaţi.

Aceasta a şi determinat introducerea în Constituţia Republicii Moldova a principiului potrivit căruia accesul la justiţie este liber. Art.20 al Constituţiei stipulează că orice persoana are dreptul la satisfacţie efectivă din partea instanţelor judecătoreşti competente, împotriva actelor care voilează drepturile ,libertăţile şi interesele sale legitime.

Pentru ca personelor interesante să nu fie obstrucţionale sub nici o modalitate sau pretext,al.2 subliniază că exercitatea dreptului respectei nu poate fi barat printr-o lege.1
În statul de drept autoritatea judecătorească reprezintă o adevărată putere,fiindcă litigiile apărute din încălcarea legilor nu pot fi soluţionate de către alte organe ale statului decît cele de judecată.

În constituţia R.S.S. Moldoveneşti din 1978 acest principiu nu era stipulat,după cum nu era nici în Constituţia U.R.S.S. din 1977.Concomitent cu adoptarea noii Constituţii din 29.07.1994 principiul accesului liber la justiţie ocupă pe bună dreptate,locul printre principiile constituţionale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.