Accidentul rutier cu autor necunoscut

Trimis la data: 2013-09-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cristinaelena13 Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.1. Ce este accidentul de circulatie?
Circulatia pe drumurile publice este o forma de activitate umana deosebit de complexa, atat prin amploarea pe care o capata pe masura progresului tehnic si a dezvoltarii civilizatiei materiale, prin numarul mare de fapte periculoase ce ar putea fi savarsite impotriva persoanelor sau bunurilor in conditiile folosirii necorespunzatoare a autovehiculelor, cat si prin problematica deosebita pe care o ridica ocrotirea valorilor sociale expuse pericolului mentionat.
Referate similare: Accidentul de trafic rutier

Desi nedorite, accidentele rutiere sunt, de multe ori inevitabile pentru soferi. Mai usoare sau mai grave, ele dau acestora nenumarate batai de cap, mai ales cand, in procedura solutionarii acestora, parca ni se pun bete in roate din toate partile.

Accidentul de circulatie este, conform art.75 din O.U.G. 195/2002, orice eveniment in care este implicat cel putin un vehicul in miscare, produs pe un drum deschis circulatiei publice (bulevard, strada, alee, intrare, cale, splai, etc.) ca urmare a nerespectarii unei reguli de circulatie, din care a rezultat decesul sau ranirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale.

Pentru a fi considerat accident de circulatie, evenimentul trebuie sa fie produs pe un drum public deschis circulatiei publice, asa cum este reglementat in O.U.G. 195/2002: "orice cale de comunicatie terestra cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice..."

In cazul accidentelor petrecute pe drumuri inchise circulatiei rutiere sau drumuri aflate pe proprietati private, se aplica regulile stabilite de administratorul proprietatii. Daca nu exista reguli atunci se pot aplica cele privind circulatia pe drumurile publice, coroborat cu prevederile codurilor civil si penal.

1.2. Clasificarea accidentului de circulatie:
- Soldat cu victime - cand una sau mai multe persoane au decedat sau au fost ranite (coliziune intre vehicule, intre vehicule si pietoni, intre vehicule si animale, intre vehicule si obstacole fixe);
- Soldat cu pagube materiale (tamponari) - cand unul sau mai multe vehicule implicate au fost avariate.

1.3. Accidentul de circulatie cu autor necunoscut
Foarte important: NU PARASITI LOCUL ACCIDENTULUI SOLDAT CU VICTIME ! fara incuviintarea politiei; se poate interpreta ca parasirea locului accidentului sau sustragerea de la cercetari si/sau recoltarea de probe biologice. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie constituie infractiune si se pedepseste conform art.89 alin.

1 din O.U.G. 195/2002: "Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto aflat in procesul de instruire sau de examinatorul autoritatii competent aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara incuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani".

In cazul in care victima refuza sa considere evenimentul petrecut un accident de circulatie si pleaca de la fata locului inainte de sosirea organelor de politie, soferul trebuie sa se prezinte la sediul Serviciului Politiei Rutiere pentru declararea inprejurarilor producerii evenimentului.

In caz contrar, daca ulterior victima se va prezenta la o unitate medicala sau la organele de politie pentru a declara producerea accidentului de circulatie, conducatorul auto implicat in eveniment va fi cercetat pentru savarsirea infractiunii (parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie).

In cazul in care unul din conducatorii auto implicati paraseste locul accidentului sau refuza sa se prezinte la organele de politie, celalalt conducator auto trebuie sa furnizeze organelor de politie cat mai multe amanunte despre autovehiculul respectiv (tip, marca, numar de inmatriculare in intregime sau numai o parte din acesta etc.) si daca este posibil, datele eventualilor martori oculari identificati.

Lucratorii de politie vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat in evenimentul rutier si a conducatorului auto care nu s-a prezentat la organele de politie in vederea constatarii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.