Accizele

Trimis la data: 2007-04-18 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Maria-dalia Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Accizele
Accizele au fost introduse in tara noastra in luna noiembrie 1991, dar o reglementare complexa a acestora s-a realizat in 1993 o data cu introducerea TVA –ului. Incepand cu ! ianuarie 2004 odata cu introducerea Codului Fiscal s-a asigurat armonizarea principiilor de impunere cu legislatia comunitara si s-au simplificat procedurile de control , supraveghere si autorizare a agentilor economici producatori si importatori de produse accizabile.

Accizele
Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:

- berea
- vinul
- bauturi fermentate
- produse intermediare
- alcool etilic
- produse din tutun
- uleiuri minerale


FAPTUL GENERATOR
Produsele enumerate mai sus sunt supuse accizelor in momentul producerii lor pe teritoriul comunitar sau la momentul importului lor in acest teritoriu.

EXIGIBILITATEA
Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile.


SFERA DE APLICARE A ACCIZELOR ARMONIZATE . MODUL DE CALCUL AL ACESTORA
Accizele
Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru anumite produse provenite din tara sau din import. Accizele armonizate datorate bugetului de stat sunt accize specifice exp[rimate in echivalent EURO pe unitatea de masura , cu exceptia tigaretelor la care acciza acciza este compusa dintr-o acciza specifica exprimata in euro /mia de tigarete la care se adauga o acciza ad valorem aplicata asupra pretului maxim de vanzare cu amanuntul.

BEREA reprezinta orice produs incadrat in codul MC 220300 sau orice produs care contine un amestec de bere si de bauturi nealcoolice incadrat la codul MC 220600 avnd si intr-un caz si in altul o concentratie alcoolica mai mare de 0,5 % in volum. Pentru berea produsa de micii producatori independenti care detin instalatii da fabricatie cu o capacitate nominala anuala care nu depaseste 200.00 hl se aplica accize specifice reduse. Acelasi regim se aplica si pentru berea importata de la micii producatori independenti cu o capacitate anuala care nu depaseste 200.000 hl.

Accizele
Pentru a beneficia de nivelul redus al accizelor agentilor economici micii producatori trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa fie agenti economici producatori de bere care dpdv juridic si economic sunt independenti;
- utilizeaza instalatii distincte de cele ale altor fabrici de bere;
-folosesc spatii de productie diferite de cele ale altor fabrici de bere;
- nu functioneaza sub licenta de produs a altui producator de bere;

Accizele
Agentii economici producatori d ebere au obligatia de a depune la organul fiscal teritorial la care sunt inregistrati ca antreprenori autorizati o declaratie pe propria raspundere privind capitalul de productie pe care le detin pana ala data de 15 ian a fiecarui an.
Baza de impozitare pt calcului accizei o reprezinta cantitatea de bere exprimata in hl multiplicata de numaruol de grade Plato.
Cota de imp0unere este stabilita in echivalent EURO pe unitatea de masura (EURO/HL/1 grad PLATO).

Cuantumul accizelor datorate la bugetul de stat se calculeaza dupa relatia :
A= K*R*C *Q/1000

A-cuantumul accizei, C- nr de grade Plato, K- acciza unitara, R- mcursul de schimb valutar , Q- cantitate

Consecinat zaharometrica exprimate in grade Plato in functie de care se calculeaza si se vireaza la bugetul de stat accizele , este cea inscrisa in specificatia tehnica elaborata pe baza standardelor in vigoare pentru fiecare sortiment care trebuie sa fie aceeasi cu cea inscrisa pe etichetele de comercializare a sortimentelor de bere.

VINURILE- supuse accizelor sunt vinuri linistite si vinuri spumoase . Vinurile linistite indeplinesc urmatoarele caracteristici :

- au o concentratie alcoolica mai mare de 1,2 % in volum; dar nu depasesc 15% in volum , iar alcoolul continut ihn produsul finit rezulta in intregime din fermentare;
- au o concentratie alcoolica mai mare de 15% in volum dar nu depasesc 18% in volum si au fost obtinute fara nici o imbogatire , iar alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;

Vinurile spumoase sunt cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele:

- sunt prezentate in sticle inchise cu un dop tip ‘ ciuperca’ fixat cu ajutorul legaturilor sau care sub presiune datorita CO2 in solutie egala sau mai mare de 3 bari.
- au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2 % in volum , dar nu depaseste 15% in volum si la care alcoolul continut rezultat in intregime din fermentare.

Este exceptat de al plata accizelor vinul fabricat de persoana fizica si consumat de aceasta si membrii familiei sale cu conditia sa nu fie vandute.

Baza de impozitare o reprezinta cantitatea de vin exprimata in hl. Cota de impunere este stabilita in suma fixa reprezentand acciza specifica exprimata in echivalent EURO pe hl de produs.

Modul de calcul al accizei e urmatorul:
A=K*R*Q/100

BAUTURILE FERMENTATE ALTELE DECAT BEREA SI VINUL sunt reprezentate de:

-alte bauturi fermentate linistite avand urmatoarele caracteristici :
- o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2 % in volum , dar nu depaseste 10% in volum;
-o concentratie alcoolica ce depaseste 10% in volum, dar nu depaseste 15% in volum si la care alcoolul continut in produs rezulta in intregime din fermentare;
-alte bauturi fermentate spumoase care nu constituie vinuri spumoase si au urmatoarele caracteristici:
-au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2 % in volum , dar nu depaseste 13% in volum;

Baza de impozitare pentru calculul accizei la bauturi fermentate , altele decat berea si vinul, o reprezinta cantitate ade bautura exprimata in hl; Cota de impunere este stabilita in suma fixa reprezentand acciza specifica exprimata in echivalentul EURO pe hl de produs.

Relatia de calcul a accizei este:
A=K*R*Q/100

Produse intermediare reprezinta toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2 % in volum , dar nu udepaseste 22% in volum.

Baza de impozitare pentru produsele intermediare o reprezinta cantitate de bautura exprimata in hl.
Cota de impunere este stabilita in suma fixa reprezentand acciza specifica exprimata in echivalent EURO pe hl de produs. Relatia de calcul; a accizei este:
A=K*R*Q/100

Alcoolul etilic cuprinde:

-toate produsele care au concentratie alcoolica ce depaseste 1,2%in volum;
-produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 22% in volum;
-tuica si rachiu de fructe;
-orice alt produs in solutie sau care contine bauturi spirtoase potabile;

Baza de impozitare pentru calculul accizei o reprezinta cantitatea de alcool pur continuta intr-un hl.
Cota de impunere este stabilita in suma fixa reprezentand acciza specifica exprimata in echivalent EURO pe hl alcool pur.
Relatia este:
A=C/100*K*Q/100
c- concentratia alcoolica exprimata in procente de volum.
PRODUSE DIN TUTUN

Acestea include:

-tigaretele cu /sau fara filtru indiferent de provenienta sau calitatea acestora ( tigaretele sunt considerate rulourile de tutun destinate fumatului ca atare , rulourile de tutun care se pot introduce intr-un tub de hartier de tigarete , precum si orice produs care contine partial si alte substante decat tutunul);
-tigarile si tigarile din foi daca se pot fuma ca atare , acestea sunt rulouri de tutun , care in principiu contin tutun natural sau au o implutura din ametec taiat fin cu invelis exterior din tiutun natural sau alt invelis de culoare normala a unei tigarete care prezinta caracteristicele de forma si dimensiune a tigarilor si tigarilor din foi.
- tutun de fumat care cuprinde: tutun de fumat taiat fin destinat rularii in tigarete si alte tutunuri de fumat.

Cotele de impunere sunt exprimate in 3 modalitati:

1-sub forma de suma echivalent EURO la 1000 tigarete la care se adauga o cota procentuala aplicata asupra bazei de impozitare (cotele sunt valabile pentru tigarete indiferent de calitatea si provenienta acestora);
2- sub forma de suma fixa echivalent EURO pe KG pentru tutunul de fumat.
3- sub forma de suma fixa echivalent EURO/ 1000 buc pentru tigari si tigari de foi;

Baza de impoziatre pentru stabilirea componentei procentuale a accizei la tigarete atat pentru produsele din productia interna cat si pentru din import o constituie pretul maxim de vanzare cu amanuntul.

Pretul maxim de vanzare cu amanuntul e pretul la care produsul e vandut altor persoane decat comercianti si care include toate taxele si impozitele.

Pretul maxim de vanzare cu amanuntul pentru orice marca de tigareta se stabileste de catre persoana care produce tigaretele in Romania sau care importa tigaretele si e adus la cunostinta consumatorilor finali.

Lista ce cuprinde preturile maxime de vanzare cu amanuntul se publica de catre antrepozitarul autorizat pentru productie sau de impozit cu minim 24 h inainte de data efectiva.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.