Acetilena

Trimis la data: 2009-05-24 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Auggi Dimensiune: 848kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Industria chimică organică din ţara noastră se remarcă printr-o dezvoltare dinamică, ca urmare a faptului că există bază de materii prime pentru această importantă ramură a industriei. Existenţa în România a zăcămintelor de gaz metan, ţiţei şi sare a constituit baza dezvoltării industriei chimice organice moderne.
Referate similare: Acetilena Etanol
Clorura de vinil

Pentru a realiza o industrie de asemenea proporţii, a fost nevoie de o puternică cercetare ştinţifică, care are tradiţii îndelungate în România prin oameni de ştiinţă de valoare mondială.

Trebuie menţionată existenţa, în România, încă de la mijocul secolului al XIX-lea, a industriei de rafinare a ţiţeiului, care a constituit un nucleu de bază pentru industria noastră petrochimică. Pentru a se asigura dezvoltarea industriei chimice organice s-au construit instalaţii de mare capacitate de prelucrare şi cu un înalt grad de automatizare.

De asemenea, s-au rezolvat problemele legate de protecţia muncii şi tehnica securităţii, precum şi problemele legate de protecţia mediului( epurarea apelor reziduale şi protecţia atmosferei).
Materiile prime utilizate în industria chimică organică în funcţie de provienenţă pot fi:

-De origine vegetală: seminţe ( de in, ricin, rapiţă) etc., pentru obţinerea de uleiuri; lemn din care se obţine alcool metilic, acid acetic, precum şi celuloză din care se obţin fibre artificiale;diferite flori din care se obţin uleiuri eterice necesare industriei de parfumuri; ceriale şi cartofi din care se obţine alcoolul etilic; sfecla şi trestia de zahăr din care se obţine zahărul .

Lemnul este, alături de cărbune şi fier, una din cele mai importante materii prime; având avantajul că se regenerează continuu prin creştere. Lemnul se utilizează ca material de construcţie, ca materie primă pentru industria chimică (celuloză, hârtie, celofibră, răşini, materii tanante etc.) şi în calitate de combustibil. Diferitele specii de lemn pot fi încadrate în trei grupe: răşinoase (pinul, molidul, bune pentru construcţie), foioasele tari( stejarul, fagul, frasinul etc. utilizate pentru pardoseli şi construcţie de maşini), foioasele moi ( mesteacănul, plopul, teiul etc. utilizate la sculptură).

Ȋn calitate de combustibil, lemnul se foloseşte în consum menajer, la sate, şi consum industrial (cuptoare de ceramică, afumătorii, brutării). Valoarea calorică a lemnului creşte cu conţinutul de lignină ( are 65% carbon). Deşi răşinoasele au o valoare calorică mai ridicată decât foioasele, acestea din urmă au preţuri mai mari ca lemnul de foc. Ȋn scopul obţinerii cărbunelui de lemn (mangal), lemnul se supune unui proces de carbonizare, denumit distilare uscată.

Carbonizarea lemnului este o ardere în cantitate insuficientă de aer, care se poate executa în grămezi de lemn acoperite cu pământ , în cuptoare, iar în instalaţii moderne, în retorte de oţel în prezenţa aerului.

Există procedee de hidroliză acidă a lemnului din care rezultă: lignina (serveşte la fabricarea răşinilor sintetice, la ameliorarea solului etc.), furfurol (utilizat ca solvent în industria de prelucrare a ţiţeiului, ca materie primă pentru nailon etc), zahăr furajer, alcool etilic, drojdie etc.

-De origine animală: piei şi blănuri necesare industriei de marochinărie; grăsimi necesare fabricării săpunurilor; caseina din lapte din care se fabrică nasturi şi alte obiecte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.