Achizitii si Fuziuni Bancare

Trimis la data: 2010-02-24
Materia: Administratie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 12
Nota: 8.61 / 10
Downloads: 15
Autor: Irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La inceputul noului mileniu lumea traverseaza o perioada de refaceri profunde, crize sociale, economice, financiare, schimbari de regimuri politice si modificarea structurii economice globale. Fluxurile financiare internationale au cunoscut o ampla expansiune, atat in interiorul economiilor fiecarei tari, cat si la nivel global integrand in aceasta miscare continente si regiune aflate geografic la mare departare unele de altele.
In ultimii ani integrarea economica globala a fost accelerata pe mai multe niveluri, viteza caracterizand aceste vremuri. Daca liberalizarea comertului inceputa cu mult timp in urma, continua si astazi, in sfera finantelor schimbarile au fost atat de mari, practic nemaintalnite in instoria sistemelor financiare.
Aceasta impune ca globalizarea financiara sa fie insotita de o continua si rapida crestere/dezvoltare a schimbului mondial de bunuri si servicii. Fluxul schimburilor comerciale a fost insotit de un flux al capitalurilor.

Fuziunea societatilor bancare s-a impus ca o metoda moderna de gestionare a riscului global de creditare atat in cadrul fiecarei tari cat si la scara internationala. Noua entitate bancara realizata in urma fuziunii dispune de un capital consolidat, care acopera mai bine pierderile determinate de producerea riscului de creditare.

Globalizarea si internationalizarea creditului bancar a dus la:
-diversificarea produselor „credit” atat pentru clientele corporatista cat si pentru gospodarii si stat;
-dezvoltarea tranzactiilor printr-un suport tehnologic conectat la retelele informatice si tehnologiile IT;
-scaderea pretului creditului, proces vizibil in tarile membre Uniunii

Europene, influentat atat de ritmul economisirii interne, specific pentru fiecare tara, dar si de inflatie, fiscalitate si politica monetara a tarilor respective;
-dezvoltarea creditului de consum si a creditului ipotecar;
-cresterea elasticitatii cererii pentru produse „credit”.

Activitatea de fuziuni si achizitii in Europa se incadreaza in diferite tipare, functie de:
-sectoarele de piata implicate (banci mutuale, banci propiretate publica, banci de economii);
-marimea pietei respective;
-marimea relativa a institutiilor, raportat la nivelul international cu alte piete si segmente specifice;
-dezvoltarea si integrarea tehnologiilor IT, specifica fiecarei institutii financiare.

Activitatea de fuziuni si achizitii in Europa se incadreaza in diferite tipare, functie de:
a) sectoarele de piata implicate (banci mutuale , banci proprietate publica, banci de economii);
b) marimea pietei respective;
c) marimea relativa a institutiilor, raportat la nivel international cu alte piete si segmente specifice;
d) dezvoltarea si integrarea tehnologiilor IT, specifica fiecarei insitutii financiare.

Tarile Uniunii Europene au o experienta proprie in ceea ce priveste ritmul si istoria restructurarii sistemelor bancare. La sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90 procesul de restructurare si concentrare bancara a avut loc in tari mici ale Uniunii Europene, cum ar fi: Danemarca si Olanda.

Acest proces a condus la crearea unor largi institutii nationale pregatite pentru competitie in cadrul unei piete unice, sau ca o parte regionala a acesteia. La inceputul anilor '90, in plina criza a sistemului bancar scandinav, fuziunile si achizitiile au creat largi institutii in Suedia si Finlanda.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.