Aci sosi pe vremuri - Ion Pillat

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poemul "Aci sosi pe vremuri" face parte din volumul "Pe Arges in sus" (1923),considerat de critica literara reprezentativ pentru creatia artistica a lui Ion Pillat (1891-l945). George Calinescu a afirmat ca aceasta poezie constituie capodopera lirica a lui Pillat, creatie "gratioasa, miscatoare si indivizibila paralela intre doua acuri, inscenare care incanta ochii si in acelasi timp simbolizare a uniformitatii in denire".
Semnificatia titlului. Titlul este cu totul original si inedit, deoarece este alcatuit dintr-o propozitie, prin care poetul comunica ideea centrala a poemului si anume apropierea pana la identificare a trecutului cu prezentul, doua valori ale existentei umane plasate intr-un spatiu si un timp neidentificate. Adrbul in forma populara "aci", rbul "sosi" la perfectul simplu si locutiunea adrbiala de timp "pe vremuri" sugereaza ideea ca existenta umana se bazeaza pe experiente repeile, reluate si retraite de fiecare generatie in parte, care simte si traieste viata asemenea predecesorilor.

Poezia "Aci sosi pe vremuri" de Ion Pillat este structurata in 19 distihuri (strofe de cate doua rsuri) si un monors in final, care se constituie intr-o concluzie ce sugereaza esenta ideatica a discursului liric.

Primul distill defineste spatiul spiritual al stramosilor sai prin metafore - "casa amintirii cu-obloane si pridvor" -, la poarta careia "Paienjeni zabrelira" intrarea, tesand o panza fina, care simbolizeaza curgerea implacabila a timpului:
"La casa amintirii cu-obloane si pridvor,
Paienjeni zabrelira si poarta, si zavor."

Al doilea distih ilustreaza ideea ca viata patriarhala a stramosilor a ramas incremenita in timp - "hornul nu mai trage alene din ciubuc"-, casa amintirii pastrand memoria unor vremuri zbuciumate, de pe cand "luptara-n codru si poteri, si haiduc". Poetul imprima o culoare arhaica locurilor natale, care pastreaza nesterse amintirile dragi:

"Iar hornul nu mai trage alene din ciubuc
De cand luptara-n codru si poteri si haiduc."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.