Aciditatea si alcalinitatea

Trimis la data: 2011-08-23
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 15
Autor: Burca cristina
Dimensiune: 151kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
A determina aciditatea sau alcalinitatea unei probe de apa inseamna efectuarea unor masuratori de pH, metoda potentiometrica fiind cea mai indicata.Cu ajutorul electrozilor de sticla s-au efectuat masuratori precise de pH in apele termale, in apele poluate si la adancimea de 2300 m in apele oceanice.Insa, in multe laboratoare, aciditatea si alcalinitatea apelor se determina prin metoda clasica, volumetrica.
Aciditatea
Se disting doua feluri de aciditati:aparenta - datorita bioxidului de carbon liber si se determina prin titrarea probei cu o baza tare in prezenta de fenolftaleina;reala - datorita acizilor minerali sau sarurilor si se determina prin titrare cu o baza tare in prezenta de metiloranj.

Alcalinitatea
Se disting doua feluri de alcalinitate:permanenta (P) - care se determina prin titrarea probei cu o solutie de HCl in prezenta de fenolftaleina;totala (T) - care se determina prin titrare cu HCl in prezenta de metiloranj.Corelatia intre alcalinitate si prezenta ionilor OH-, si se poate efectua si pe baza rezultatelor titrarilor prezente mai sus, asa cum se constata din tabelul urmator.

Se poate face distinctie intre alcalinitatea datorata sarurilor de amoniu si alcalinitatea datorata sarurilor de sodiu. Mai intai se efectueaza o titrare normala pentru a determina alcalinitatea totala. Apoi la o alta proba de apa se adauga o solutie de s-trioxan 10% sau o solutie de formaldehida 40% pentru eliminarea ionului dupa care urmeaza o titrare obisnuita. +4NH.Exista si aparate automate care pot determina in mod continuu alcalinitate apelor.

Generalitati: aciditatea apei este determinata de prezenta bioxidului de carbon liber, a acizilor minerali si a sarurilor tari cu baze slabe. Aciditatea surselor naturale de apa este foarte putin posibila, prezenta ei indicand o poluare cu ape reziduale.
Principiul metodei: neutralizarea probei de apa cu o baza in prezenta unui indicator.Aciditatea determinata in prezenta fenolftaleinei constituie aciditatea totala si se datoreaza prezentei bioxidului de carbon liber.

Aciditatea determinata in prezenta metiloranjului constituie aciditate reala datorita prezentei acizilor minerali.
Interferente: clorul rezidual interfereaza in determinare si se inlatura cu cateva picaturi de tiosulfat de sodiu 0,1 N.
Recoltarea: se face in sticle de pirex sau polietilena si determinarea se efectueaza in ziua recoltarii.

Reactivi:Hidroxid de sodiu 0,1 N cu factorul stabilit;Fenolftaleina 1 % in alcool 70 %;Metiloranj 0,1 %.Mod de lucru: pentru determinarea alcalinitatii totale se iau 100 ml apa de analizat intr-un flacon Erlenmayer si se titreaza cu solutia de NaOH 0,1 N in prezenta a 2 picaturi de fenolftaleina pana la aparitia coloratiei roz persistenta.

Calcul: ml NaOH 0,1 N = V.f.
V = ml NaOH 0,1 N folositi la titrare;f = factorul solutiei de NaOH 0,1 N.Daca apa de analizat are pH-ul mai mare de 4,5 aciditatea datorita acizilor minerali este zero. In cazul cand pH-ul este sub 4,5 aciditatea reala se determina astfel: se iau 100 ml apa de analizat si se adauga 2-3 picaturi de metiloranj si se titreaza cu NaOH 0,1 N pana ce culoarea galben - portocaliu vireaza spre galben - citrin.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.