Aciditatea solului

Trimis la data: 2011-03-16
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 11
Autor: Marius
Dimensiune: 11kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un factor important in cultura plantelor este aciditatea solului. In tara noastra solurile sunt acide, si in unele cazuri trebuie corectate. Aciditatea solului se datoreaza, ionilor de hidrogen si ionilor de aluminiu. Aciditatea si bazicitatea depinde de pH-ul. Notiunea de pH a fost introdusa de Sorensen in anul 1909. Notiunea de pH reprezinta logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei active al ionilor de hidrogen din suspensia solului. Vorbim de aciditate cand pH-ul este mai mic decat 7 si bazicitate cand valoarea pH-ului are valori intre 7-14. Cunoasterea valorii pH-ului are mare importanta, in nutritia plantelor, intrucat fiecare specie prefera anumita conditii de pH, pentru buna lor dezvoltare.
Determinarea pH-ului se poate face prin metode calorimetrice, ce este de fapt determinari cu hartia indicatoare, sau potentiometrica, masuratori cu ajutorul pH-metrului.

Determinarea aciditatii cu ajutorul indicatorului universal
pH Reactia Culoarea lamelelor
5,0-5,5 foarte acida rosu
5,6-6,1 moderat acida portocaliu
6,2-7,0 usor acida galbena
7,0-7,2 neutra verde
7,3-14,0 bazica albastra

Indicatorii pH sunt substante organice, de obicei acizi slabi, sau baze slabe, care schimba coloratia in functie de pH-ul mediului. Sunt de trei feluri:
1.Indicatori unicolor ex. fenoftaleina
2.Indicatori bicolori ex turnesol pH 6-8
3.Indicatori tricolori

Alte exemple de indicatori bicolori: albastru de timol, albastru de bromfenol, rosu de metil, rosu de fenol, metilorajul, fenoftaleina, etc.
Majoritatea indicatoarelor se prepara cu alcool, concentratia este inre 0,4-01 %.

Determinarea serveste ca indicator CALITATIV al necesitatii amendarii.
Hartie indicatoare universale se pot procura din laboratoare chimice, farmacii specializate.

Cu ajutorul indicatoarelor, se poate stabili cu aproximatie , pH-ul unui solutii oarecare, incadrandu-l intre doua limite. Pentru o exactitate, trebuie sa avem o solutie etalon cu valori de pH -ului .
Determinarea pH-ului practic.

Daca nu avem nici o indicatie prealabila, trebuie facute incercari cu diferite indicatori, corespunzatuor pH-ului, dupa care facem determinarea exacta.

Proba de sol se ia de la cca. 10 cm, punem apa destilata, in asa fel sa avem o solutie concentrate, dupa limpezirea lichidului se ia in 5 eprubete curate cca 10 cm cub de solutie. Solutia de indicator se toarna cca. 3 picaturi, si schimbarea colaratiei se studiaza in fata unui hartii albe, comparand cu solutia etalon. Daca solutia de analizat este putin colorat sau tulbure, rezultatul nu este perfect, trebuie compensata.

Reteta unui indicator universal dupa Kolthoff: Se amesteca urmatoarele cantitati de solutii ale indicatoarelor de mai jos, preparate prin dizolvarea a cate 0,1 gram de indicator in 100 cm cub alcool etilic pur:
•Galben dimetil - 15 cm cub
•Rosu de metil - 5 cm cub
•Albastru de bromtimol - 20 cm cub
•Fenoftaleina - 20 cm cub
•Timolftaleina - 20 cm cub

Coloratiile ce apare la diferite pH-uri sunt urmatoarele:
pH
2 - roz,
3 - rosu- portocalie,
4 - portocalie,
5 - galben -portocaliu,
6 - galben ca lamaia
7 - verde galbui
8 - verde
9 - verde albastrui
10 - violet
11 - violet roscat

Precizia determinarii este plus-minus 0,5 unitati pH, la hartia imbibata cu solutie este 0,5-1 unitati pH.
Ph preferat de legumele cultivate sunt:
•pH 5 (acid): ardei, cartof,
•pH 5,5 (acid spre slab acid); tomate,
•pH 7,5 (neutra spre alcalin); varza alba, varza creata, varza rosie, fasole, ceapa, cicoare, mazare
•pH 5,5-7,5 (slab acid spre neutru): majoritatea legumelor
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.