Acidul acetic

Trimis la data: 2005-12-21 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 20167
Autor: Anonim Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Acidul acetic sau acidul etanoic (CH3COOH) este un lichid incolor cu miros patrunzator si iritant. Acidul acetic pur (anhidru) se numeste acid acetic glacial datorita aspectului de gheata al cristalelor formate la temperatura camerei. In solutii diluate (3% - 6%) se numeste otet si se foloseste in alimentatie.

Acidul acetic este miscibil cu apa si cu majoritatea solventilor organici. Este insolubil in sulfura de carbon. Acidul acetic are un coeficient de partitie mai mare in solventi polari nemiscibili cu apa decat in apa si de aceea se poate extrage din solutii apoase in eter sau acetat de etil.

La randul sau, acidul acetic este un bun solvent utilizat frecvent la dizolvarea rasinilor si a uleiurilor esentiale. Densitatea solutiilor apoase de acid acetic prezinta un maxim la o concentratie de 77% acid. Pentru fabricarea acidului acetic se aplica mai multe metode:

acidul acetic
•fermentatia acetica are loc in prezenta a numeroase specii de microorganisme din genul acetobacter, rezultand solutii apoase diluate, cu 3% - 15% acid acetic, din care acidul se izoleaza prin distilare.

•la distilarea uscata a lemnului se obtine o solutie apoasa numita acid pirolignos (otet de lemn) care contine 5% - 6% acid acetic, 2,8% alcool metilic, 2% rasini si un numar mare de alte substante, insa in cantitati reduse; din acest amestec acidul acetic se separa indirect prin tratare cu lapte de var si transformarea sa in acetat de calciu, urmate de recuperarea acidului prin tratare cu acid sulfuric, fie direct prin eliminarea celorlalte impuritati si distilare.
•al treilea procedeu de fabricare a acidului acetic este oxidarea acetal delhidei, cu aer sau cu oxigen 60*C in prezenta de acetat de mangan drept catalizator, care are rolul de a favoriza descompunerea acidului peracetic intermediar. Se obtine un randament de 95-97% acid acetic.

acidul acetic
Daca oxidarea se face cu oxigen la 40*C in prezenta de acetat de cobalt si de cupru se obtine un amestec constituit din 50-55% acid acetic, 35-40% anhidrida acetica si 10% apa. Acidul acetic este un acid monoprotic destul de slab cu o constanta de disociere Ka=1,8 x 10 la puterea –5.

Acidul acetic joaca un rol esential in industria chimica organica. Este utilizat atat ca atare, ca solvent, desi este puternic coroziv, cat si la prepararea unui numar mare de compusi importanti, printre care acetanimida, anhidrida acetica, cetena, acetat de vinil si acid acetil salicilic, acetat de celuloza, esteri utilizati in parfumerie, coloranti.

Acetatul de etil (CH3COOC2H5) este un lichid incolor inflamabil, cu miros placut, miscibil cu alcooli comuni, esteri, cetone, eteri, cloroform, benzen, toluen si alti solventi organici obisnuiti. Este folosit ca solvent si ca materie prima in fabricarea colorantilor sintetici, intermediarilor pentru medicamente de sinteza, etc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.