Acidul clorhidric

Trimis la data: 2009-12-20
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.94 / 10
Downloads: 4443
Autor: Gritco2
Dimensiune: 23kb
Voturi: 105
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prima reactie decurge in cinditii obisnuite si este practic totala la o slaba incalzire , pe cand a doua reactie se produce la o temperatura mai inalta (475 C).Acidul clorhidric farmat trece prin turnul de racier dupa care este absorbit in apa, obtinandu-se solutii de acid clorhidric .
Instalatia de obtinere a acidului clorhidric consta dintr-o coloana de otel , care are la partea inferioara un arzator format din doua tuburi concentrice: prin tubul interior intra clorul in coloana , iar prin cel exterior hidrogenul .La partea superioara coloana este acoperita cu o placa de azbest pe unde pot iesi gazele in caz de explozie .

Dupa apinderea amestecului , acesta arde lonistit cu o flacara lunga . Acidul clorhidric se degaja pe la varful coloanei si este absorbit in apa .Absortia se face intr-o coloana farmata dintr-un amestec de grafit si masa plastica .

3)Acidul clorhidric se obtine ca produs secundar in toate clorurarile substitutive organice, unde jumatate din cantitatea de clor introdusa in reactie este eliminata sub forma de acid clorhidric .

Proprietati fizice .Acidul clorhidric este un gaz incolor cu miros intepator , mai greu decat aerul.
CONSTANTE FIZICE :
- punct de fierbere :-84,9 C;
- punct de topire :- 114,8 C;
- temperatura critica :51,4 C;
- presiunea critica :81,6 atm.

Acidul clorhidric este foarte solubil in apa;un litru de apa la 0 C solva 503 litri HCl gazos.
Acidul clorhidric este un acid tare . In solutie apoasa diluata el este complet disociat in ioni ;de aceea solutiile sale apoase sunt bune conducatoare de electricitate .

Proprietati chimice. Proprietatile chimice ale acidului clorhidric difera dupa cum el este lichefiat , in stare gazoasa sau in solutie .
Acidul clorhidric lichefiat nu ataca majoritatea metalelor , nu reactioneaza cu oxizii, sulfurile sau carbonatii .

Metalele al carui potential normal este pozitiv nu sunt atacate la rece decat in prezenta oxigenului :
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.