Acizi grasi saturati

Trimis la data: 2014-05-21
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: v0507
Dimensiune: 1707kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acizii grasi sunt substante organice, care au caracter slab acid si intra in constitutia majoritatii lipidelor. Impreuna cu glicerolul, acizii grasi formeaza cele mai raspandite grasimi din natura; trigliceridele. In natura se cunosc peste 300 de astfel de compusi, care au fost identificati in microorganisme, plante, animale si om.
Substantele reunite sub denumirea de acizi grasi, sunt alcatuite numai din carbon (C), hidrogen (H) si oxigen (O), posedand, ca orice acid organic, gruparea carboxil (sunt monocarboxilici).
Acidul butanoic (acid n-butiric), CH3CH2CH2COOH, este acidul cu 4 atomi de C, primul din seria acizilor grasi. Se gaseste in untul facut din laptele de vaca. Are un miros respingator. Este utilizat la obtinerea unor esteri ai celulozei, in farmacie si mase plastice. Acidul butiric se obtine prin metoda "oxo" sau prin oxidarea butanalului. Se poate Acizii capronic, caprilic si caprinic ( n = 6, 8, 10 atomi de carbon) se gasesc in untul din laptele de capra.

Acidul palmitic, CH3-(CH2)14-COOH, (n = 16)- este foarte raspandit in natura sub forma gliceridelor vegetale sau animale: in uleiul de tal si in toate grasimile si uleiurile naturale (floarea-soarelui: 10%, bumbac: 20%, untura, seu: 25%). Este o substanta solida inflamabila, sub forma de cristale albe. E insolubil in apa; usor solubil, la cald, in solventi organici (alcool, eter, benzen etc. Se obtine din diferite grasimi naturale prin saponificare, din ulei de palmier si prin hidroliza grasimilor naturale. Se purifica prin cristalizare.

Se intrebuinteaza la fabricarea sapunului, palmitatilor metalici, uleielor lubrifiante, materialelor hidroizolatoare, aditivilor alimentari. Este utilizat si in cosmetica si medicina.
A fost identificat in unt si se caracterizeaza prin urmatorii indici fizico-chimici : masa moleculara = 88,10; punct de topire -7,4 0C; punct de fierbere 163,50C, densitate = 958,9 g/cm3.

Acidul butiric este miscibil cu apa in orice proportie la o temperatura mai mare decat 30C. Solutia sa este acida cu miros neplacut. Compusii eterici ai acidului butiric prezinta un miros placut floral. Acidul se separa din solutii prin adaugare de clorura de sodiu sau clorura de potasiu. Sarurile acidului butiric cu metalele se numesc butirati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.