Acizii grasi

Trimis la data: 2010-02-24
Materia: Chimie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: n/a
Nota: 6.95 / 10
Downloads: 6698
Autor: Constantin ioana
Dimensiune: 1401kb
Voturi: 129
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Acizii grasi
Acizii grasi se gasesc in grasimi, acestea fiind in fapt esteri ai glicerinei cu acizii grasi. Gliceridele cu acizi grasi nesaturati genereaza grasimi lichide, iar gliceridele cu acizi saturati genereaza grasimi solide.
Referat despre Acizii grasi
Acesti acizi grasi au urmatoarele caracteristici:
A) sunt monocarboxilici
B) au catena liniara
C) au in molecula numar mare si par de atomi de carbon
D) pot fi saturati sau nesaturati

Dintre toti acizii din grasimile naturale, ACIDUL OLEIC este cel mai raspandit. El contine in molecula o dubla legatura si are urmatoarea formula de structura plana:
CH3 - (CH2)7 – CH = CH – (CH2)7 – COOH

In foarte multe grasimi, acidul oleic reprezinta mai mult de jumatate din cantitatea totala de acizi grasi si numai in putine grasimi el apare in proportie mai mica de 10 %. Din nici o grasime studiata pana acum acidul oleic nu lipseste complet.

Acidul oleic
Existenta unei duble legaturi din molecula acidului oleic este bine pusa in evidenta in structura tridimensionala de mai jos:

Grasimile din plantele oleaginoase, indiferent de familia botanica, au un continut ridicat de acid oleic. De exemplu, in uleiul de masline, din totalul acizilor grasi, acidul oleic reprezinta 80%. Uleiurile din rozacee, graminee si alte familii contin 30 – 60 % acid oleic. Si in grasimile animalelor terestre acidul oleic se gaseste in proportie de 40 – 60 %. Grasimile din lapte contin aproximativ 25 % acid palmitic si 35 – 45 % acid oleic.

Acidul palmitic este un acid gras saturat cu formula de structura plana:
CH3 – (CH2)14 – COOH
Este un acid aproape la fel de mult raspandit ca si acidul oleic. In foarte multe grasimi se gaseste in proportie de 15 – 50 %.

Formulei structurale plane CH3 – (CH2)14 – COOH ii corespund diverse structuri tridimensionale:

O alta formula spatiala a acidului palmitic este:

Acidul palmitic se gaseste in:
- grasimile de rezerva din seminte (20 – 25 %)
- grasimile animalelor terestre (25 – 30 %)
Grasimile animalelor si plantelor acvatice (12 – 15 %). Acesta este principalul acid saturat din componenta acestor grasimi.

Acidul stearic este un acid gras cu formula de structura plana:
CH3 – (CH2)16 – COOH
Acest acid gras apare in proportie mare (25 % sau peste 25 %) numai in grasimile de rezerva ale unor mamifere terestre (de exemplu in seul de oaie) si in grasimile unor plante tropicale (de exemplu untul de cacao).

Formulei de structura plane CH3 – (CH2)16 – COOH ii corespund diverse structuri tridimensionale:

Alte structuri tridimensionale pentru acidul stearic sunt:

Gliceridele, care sunt esteri ai acizilor grasi cu gilcerina, au drept proprietate chimica principala reactia de hidroliza. In urma acestei reactii chimice se reface structura glicerinei si in cazul in care procesul are loc in mediu bazic se vor obtine sarurile acizilor grasi. Daca hidroliza are loc in prezenta NaOH se obtin sarurile de sodiu ale acizilor grasi respectivi. Aceste saruri sunt SAPUNURI. Sapunul de Na este solid, cel de potasiu este lichid si ambele sunt solubile in apa.

In solutie apoasa sapunurile sunt ionizate:
R – COO Na→R – COO – + Na+

Sapunuri
Structura anionica rezultata (R – COO – ) prezinta doua parti net distincte din punct de vedere al comportarii lor fata de apa:
- Radicalul alchil R - care prin natura sa este insolubil in apa si reprezinta partea hidrofoba;
- Gruparea COO – care are desigur afinitate fata de apa;

Prezenta simultana a celor doua caracteristici contrare confera sapunului proprietati tensioactive, proprietate de a modifica tensiunea superficiala a lichidelor si reflectata prin capacitatea de spalare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.