Acizii nucleici proiect biologie

Trimis la data: 2013-08-11
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 0
Autor: cojanualin
Dimensiune: 213kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acizii nucleici sunt compusi macromoleculari cu structura complexa si mase moleculare cuprinse intre cateva zeci de mii si milioane.Sunt, impreuna cu proteinele, componentele nucleoproteidelor, compusi de importanta biologica, existenti in celulele vii.
Dupa provenienta lor, respectiv dupa materialele din care au fost extrase, acizii nucleici erau considerati de doua tipuri...
Acizi timonucleici-acizi nucleici din timus sau acizi nucleici animali
Acizi zimonucleici-acizi nucleici din drojdie sau acizi nucleici vegetali

Intrucat s-a constatat ca deosebirea dintre ei consta in natura componentului glucidic (acizii timonucleici contin in molecula lor dezoxi-D-riboza, iar acizii zimonucleici contin D-riboza), denumirile lor au fost inlocuite cu denumirile de acizi dezoxiribonucleici (ADN), si acizi ribonucleici (ARN).

ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic.
Acesta este format din molecule organice dintre cele mai complexe.
Substanta se gaseste in fiecare celula a fiintelor vii si este esentiala pentru identitatea oricarui organism, de la Euglena viridis, mica fiinta unicelulara aflata la granita dintre plante si animale, si pana la Homo sapiens sapiens, omul contemporan.

Din punct de vedere chimic, ADN-ul este un acid nucleic.Este o polinucleotida, adica un compus in structura caruia se repeta un set limitat de macromolecule numite nucleotide; in acest sens, el este definit ca fiind un "copolimer statistic".

Molecula de ARN este monocatenara (este alcatuita dintr-un singur lant polinucleotidic).Este un complex macromolecular similar, structural si functional, in multe privinte ADN-ului.ARN-ul rezulta din copolimerizarea ribonucleotidelor, care determina formarea unor lanturi lungi, monocatenare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.