Acizii ribonucleici, codul genetic, mutatii genetice

Trimis la data: 2002-12-16
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 6151
Autor: Crina-emma
Dimensiune: 11kb
Voturi: 388
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
ARN mesager •transcris de ARN polimeraza sub forma de ARN mesager precursor ce contine extroni (segmente noninformationale), exoni (segmente informationale)•in urma prelucrarii enzimatice vor fi eliminate segmente noninformationale, ARN mesager matur ce va copia informatia genetica de pe ADN si o transporta la ribozomi unde dicteaza ordinea de asamblare a aminoacizilor.
ARN mesager transcris de ARN polimeraza sub forma de ARN mesager precursor ce contine extroni (segmente noninformationale), exoni (segmente informationale)in urma prelucrarii enzimatice vor fi eliminate segmente noninformationale (ARN mesager matur ce va copia informatia genetica de pe ADN si o transporta la ribozomi unde dicteaza ordinea de asamblare a aminoacizilor transporta aminoacizi din citoplasma la locul de sinteza(la ribozomi) si se constituie mai intai ca ARN precursor ce va fi prelucrat enzimatic (ARN de transport matur cu o structura particulara (are si secvente monocatenare cu portiuni bicatenare) pe o bucla - ANTICODON - = o tripleta de baze azotate complementare cu aminoacidul pe care il transporta

ARN ribozomal
Intra in sinteza ribozomilor si are rol important in sinteza proteinelor
Se constituie din proteinele ribozomale si ARN de la nivelul nucleului
Gena sau segm pt. ARN ribozomal ce trebuie copiat se gaseste intr-un nr. mare de copii =ADN repetitiv

Functiile materialului genetic
1. Autocatalitica (de replicatie)
Heterocatalitica (de biosinteza a proteinelor specifice organismului)

1. Functia autocatalitica
REPLICATIA ADN = capacitatea materialului genetic de autosinteza
-se realizeaza dupa modelul semiconservativ cu ajutorul mai multor enzime dintr-o molecula de ADN dublu catenara obtinandu-se doua molecule de ADN dublu catenar in care o catena este veche si una nou sintetizata. Acizii ribonucleici, codul genetic, mutatii genetice
Replicatia se desfasoara in mai multe etape :
1) Ruperea puntilor de H dintre bazele azotate si separarea catenelor moleculei de ADN in 2 monocatene sub actiunea unei enzime numite HELICAZA.

A) Refacerea catenelor noi pe matrita (modulul) monocatenara de ADN prin atasarea nucleotidelor libere din citoplasma pe baza complementarietatii.-Sinteza se face sub controlul enzimei ADN polimeraza.ADN polimeraza trebuie sa gaseasca o zona dublu catenara de care sa se lege-Intervine enzima primaza ce initiaza sinteza unui primer (secventa scurta de ARN complementara cu monocatena de ADN pe care se constituie)

Eliminarea primerului se face cu ajutorul enzimei ribonucleoza la eucariote si cu ajutorul ADN polimerazei la procariote.
Deplasarea ADN polimerazei de-a lungul matrita polimerizand in sensul 5’ ( 3’ -Catena nou sintetizata este catena conducatoare pentru ca sinteza ei decurge mai repede ca la cealalta ; sinteza ei decurge continuu

Daca deplasarea si polimerizarea porneste de pe catena 3’ in directia 5’ polimerizarea se realizeaza discontinuu; catena nou sintetizata este fragmentata si se cheama catena intarziata-rezultatul replicarii este obtinerea a doua molecule de ADN dublu catenare dintr-o molecula de ADN dulu catenara. Replicatia asigura transmiterea caracterului ereditar la descendenta.

2. Functia heterocatalitica
Organismele heterotrofe preiau din mediu ?principii? nutritive
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.