Acolo langa izvora, iarba pare de omat

Trimis la data: 2013-11-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vazdulul imbata cu mirosul sau de tamaiet, iar tunrchii crescuti aici parca de veacuri par a avea suflete sub coaja. Imaginea de miscare si tactila in acelasi timp ("tremur ude") este urmata de o imagine olfactiva realista prin epitet "vazduhul tamaiet". Epitetzul flori albastre creaza o imagine vizuala, subliniind prospetimea vegetalului. Forma izvoara in loc de izvoare da impresia unui murmur continuu. Peisajul este dominat de culoarea alba ce simbolizeaza puritatea ("padure de argint, iarba pare de omat") prin aer se imparsie suspinul copacilor.
Pare ca si tunchi vecinici poarta suflete sub coaja;
Ce suspina printre ramuri cu a glasului lor vraja".Personificarile (trunchi poarta suflete, suspina"), metafora ("a glasului lor vraja") si epitetul ("trunchi vecinici") sugereaza fosnetul unei npaduri peste care au trecut multi ani. Epitetul vecinici scoate in evidenta ideea de permanenta. Universul plin de vraja este completat de prezenta izvoarelor care dau peisajul vitalitate.

In mandrul intuneric izvoarele se zdrobesc de pietre, coboara-n ropot sau ("sar in bulgari fluizi in cuibar rtind de ape")."Iar prin mandrul intuneric ....... luna zace".Eminescu realizeaza un fascinant jos de lumini si umbre cu ajutorul epitetul mandru asezat intre substantivul "intuneric" si al imaginii vizuale si auditive izvoare zdrumicate peste pietre licurind.

Verbele de miscare coboara, trec, sar, curg, sporesc vraja peisajului nocturn. Dinamismul este dat de verbe dar si de epitete harnici unde izvoare zdrumicate si de metafora bulgari fluizi, cuibar rotind de ape. Metafora bulgari fuizi sugereaza fluiditatea. Acusticul este reliefat prin epitete ropot dulce suspina molatec. Sarind in bulgari fuizi, apele padurii se strang intr-o oglinda in care luna zace. Verbul zace ilustreaza ideea de tihna, de contopire cu tot ce este in jurul "cuibarului de ape".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.