Acquis-ul comunitar in sociologie

Trimis la data: 2015-03-18
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_H
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dialogul social - initiat in 1985, promovat in 1986 (prin Actul Unic European) si consolidat in 1998 - este unul din elementele cheie ale modelului social european si joaca un rol important in cadrul Strategiei europene de angajare a fortei de munca.
Dialogul social reprezinta o procedura de consultare la nivel comunitar, in care sunt implicati diversi parteneri sociali, pe de o parte, si Comisia Europeana, pe de alta parte. Partenerii sociali implicati sunt: Confederatia Sindicala Europeana (ETUC), Uniunea Patronatului din Comunitatea Europeana (UNICE) si Centrul European pentru Intreprinderi Publice (CEEP), reprezentand anagajatii, patronatul si sectorul profesiilor liberale.
Opiniile sunt expresii formale ale rezultatului dialogului social, ce nu impun obligatii asupra partilor implicate ci reprezinta numai o pozitie comuna, de compromis, asupra unui aspect problematic. Pana acum au fost adoptate 15 astfel de opinii comune. Spre deosebire de acestea, acordurile colective au caracterului unui angajament asumat de comun acord de catre partile interesate si reprezinta o modalitate de a conveni asupra unei solutii ce rezolva o problema comuna. Acordurile realizate pana in prezent se refera la:
• concediul parental (1996) - prevede posibilitatea lucratorilor de a primi concediu parental dupa nasterea copilului si expirarea concediului de maternitate;

• munca cu jumatate de norma (1997) - permite lucratorilor sa isi adapteze orarul de munca;
• contractele pe termen limitat (1999) - permite angajatorului sa foloseaca mai multe contracte pe timp limitat pentru acelasi muncitor;
• organizarea timpului de lucru al personalului de pe mare (1999) - ce stabileste organizarea timpului de lucru si alternarea orelor de lucru cu cele de odihna.

Toate aceste acorduri au fost transformate in directive.
Un aspect particular al dialogului social este dialogul sectorial, ce reprezinta derularea unor procese de negociere si consultare la nivel descentralizat si avand ca rezultat incheierea unor
acorduri cadru (o solutie de compromis intre opinii comune si acorduri colective). Caracterul acestor acorduri nu este unul obligatoriu, ci voluntar, care exprima dorinta partilor implicate de a avea cadre comune de actiune intr-o anumita directie.

Dintre dialogurile sociale sectoriale se pot aminti cele din domeniul agriculturii, din sectorul cailor ferate sau al transportului naval. In urma acestor dialoguri au fost stabilite elemente esentiale privind relatiile de munca, cum ar fi cele legate de numarul maxim de ore de munca prestate saptamanal, perioade de odihna, durata pauzelor sau durata maxima a schimburilor de noapte.Dialogul sectorial se dovedeste a fi un mod eficient de interventie la acest nivel si asigura dimensiunea orizontala a procesului de consultare si negociere, ceea ce nu face decat sa vina in intampinarea noilor tendinte de dezvoltare a politicilor europene, bazate pe voluntariat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.