Act Venetian de Camil Petrescu - analiza stilistica

Trimis la data: 2012-12-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 1
Autor: mirelaconstantin
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Camil Petrescu, nascut in1894 si trecut intre ingeri in 1957 este cel mai important scriitor interbelic studiat in programa scolara romaneasca. Supranumit Henryk Ibsen-ul Baraganului sau Marcel Proust dintre Carpati, Camil Petrescu a trait intr-o epoca a savantilor renascentisti care se afirmau in cat mai multe ramuri ale stiintelor si artelor, numita perioada interbelica. Astfel, el a urmat nu doar o cariera de prizonier de razboi, scurtata pe nedrept din motive de amistitiu, ci si-a luat licenata in filosofie si s-a grabit sa se afirme in noi domenii, netangentiale, precum literatura, teatrul si teoria literara, producand un numar masiv de lucrari pe care astazi nu le apreciem la justa lor valoare.
Dand dovada de o insistenta iesita din comun, Camil Petrescu a preluat concepte pe care le-a sustinut in majoritatea scrierilor sale (Jocul ielelor, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, Patul lui Procust, Nicolae Balcescu, Un om intre oameni, Cei care platesc cu viata), convingatoare nu doar prin subtilitatea lor, ci si prin cantitate. El ramane pana azi cel mai mare filosof dintre teatrologi precum si cel mai complex teatrolog dintre filosofii romani, o dubla calitate care il face greu de echivalat, mai ales in zilele noastre, cand artistii si intelectualii se specializeaza doar pe cate o ramura pe care se incapataneazasa o aprofundeze.

Inzestrat cu o inteligenta globala, Camil Petrescu este acreditat cu descoperirea nu doar a mai multor state din Europa de Vest, ci si a fenomenului modernitatii prezent in acestea. El este considerat primul modernist al tuturor romanilor. Camil Petrescu a introdus, inainte de toate, conceptul de drama psihologica sau drama de idei, tradus de la norvegianul Henryk Ibsen care, fiind mort la acea vreme, nu le putea traduce el insusi in limba romana.

O diferenta locala fata de scrierile lui Ibsen e reprezentatade abandonarea tendintei norvegianului de a aduce in discutie critica probleme culturale sau socio-politice actuale a caror dezbatere ar fi considerata deranjanta de catre public sau de catre autoritatile statului. Camil Petrescu renunta la acest aspect controversat, limitandu-se la abordarea temelor universale, atemporale precum dragostea, gelozia, mandria, bine-cunoscute si apreciate de pe vremea lui Shakespeare. Astfel, dramele lui sunt placut-linistitoare si pe intelesul tuturor.

Acest aspect este cel mai usor de regasit in piesa Act Venetian, scrisa intr-un singur act in 1919. Confruntandu-se cu experienta proaspata a prizonieratului de razboi si analizand cu luciditate efectele traumatice ale acestuia, precum si tensiunile sociale si politice cu care se confrunta societatea romaneasca, Camil Petrescu scrie o drama psihologica despre iluzia iubirii absolute.

Nu se poate spune insa ca autorului i-ar lipsi constiinta politica. Dimpotriva, incepand cu 1930, el rescrie piesa, completand-o cu doua acte, presarate cu descrieri critice ale decadentei societatii venetiene si a nevoii de a elimina degeneratii prin forta vitala a tinerilor "puri" din punct de vedere fizic si moral, viziune critica usor de asimilat atat in perioadele legionara si fascista, cat si in cea comunista. Simtul sau de introspectie sociala a fost si mai usor de remarcat in perioada realismului socialist, cand scrieri pecum Nicolae Balcescu i-au asigurat locul in Academia Romana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.