Actele Parlamentului in Romania

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_B
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In genere, constitutiile nu-si propun sa defineasca institutia parlamentara, preocupandu-se indeosebi de modul cum este organizata si cum functioneaza ca autoritate a statului.
Conform art. 61, alin. 1 din Constitutie " Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii".
In complexul sistem de autoritati statale, Parlamentul se infatiseaza intr- o contrapondere fata de Guvern, constituind totodata si autoritatea de directivare si control asupra activitatii executive.
Potrivit art.67 din Constitutie,Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, art.73 alin.1 stipuland ca Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.
Este necesara prezentarea conceptului de ,,lege".
Acest termen este folosit in doua acceptiuni si anume :in sens larg ( lato senso) se are in vedere orice act normativ si in sens restrans (stricto senso),
se are in vedere actul juridic al organului legiuitor.

Delimitarea este necesara in vederea ierarhizarii izvoarelor de drept a explicarii suprematiei legii si argumentarii acesteia.
De obicei ,in denumirea legii se are in vedere continutul actului normativ si procedura de adoptare.
Au fost date diverse definitii termenului ,,lege", majoritatea autorilor surprinzand criteriul formal si mai putin pe cel formal ( continutul normativ al legii).
O definitie care reuseste sa acopere si sa raspunda necesitatilor determinate atat de criteriul material cat si de cel formal, este formata de prof. I. Muraru.

Autorul precizeaza ca legea este "actul juridic al Parlamentului, elaborat in conformitate cu Constitutia si potrivit unei proceduri prestabilite si care exprimand vointa si interesele poporului, reglementeaza relatiile sociale cele mai generale si importante".1
Legea este in exclusivitate emanatia unicului organ legiuitor, conform cu dispozitiile constitutionale si elaborata dupa o procedura prestabilita chiar prin legea fundamentala.

Parlamentul adopta legea in vederea reglementarii celor mai importante relatii sociale, de aici rezultand faptul ca nu toate relatiile sociale vor fi reglementate de lege, ramanand astfel ca relatiile sociale de mai mica importanta sa fie reglementate prin acte normative subordonate legii ( hotarari, ordine)2.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.