Actele Presedintelui Republicii

Trimis la data: 2014-03-13
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_L
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Presedintele Republicii recurge la toate cele patru forme de activitate, pentru indeplinirea functiei executive: a). acte juridice; b). fapte materiale juridice; c). operatii administrative; d). acte exclusiv politice [1].
In principal, Presedintele Republicii in activitatea sa de reprezentant al statului roman (art. 80 din Constitutie), emite acte juridice (decrete, regulamentul de organizare si functionare a Administratiei prezidentiale) si acte cu caracter exclusiv politic (mesaje adresate Parlamentului cu privire la principalele probleme ale natiunii - art. 88 din Constitutie, declaratii, apeluri, scrisori, comunicate, etc.).
In privinta actelor cu caracter exclusiv politic in literatura juridica s-a exprimat opinia ca si acestea sunt acte juridice prin faptul ca ele nu pot fi refuzate de autoritatile publice carora le sunt adresate, intrand in categoria actelor procedurale de ordin constitutional. Se considera ca ele genereaza obligatii constitutionale procedurale pentru aceste autoritati publice, existand o singura deosebire fata de decrete constand in aceea ca nu exista obligatia de a fi publicate in Monitorul Oficial [2].

Acest punct de vedere nu poate fi acceptat. In prima parte a cursului am aratat care este distinctia dintre actul juridic si actul cu caracter politic, subliniind ca, actul cu caracter politic nu creeaza, modifica sau stinge nici un drept si nici o obligatie, ca urmare a manifestarii de vointa care-i sta la baza si nu poate fi pus in executare la nevoie cu ajutorul fortei de constrangere a statului. Prin aceste mesaje, declaratii, etc., Presedintele nu face altceva decat sa-si exprime pozitia fata de unele evenimente din viata statului.
Actele juridice ale Presedintelui, emise in exercitarea prerogativelor sale, sunt acte administrative si pot avea un caracter individual sau un caracter normativ [3].

Ele pot lua fie forma decretului, fie pe cea a regulamentului.
Actele administrative cu caracter individual pot fi decrete privind aprobarea unor gratieri individuale, revocarea din functie a unui ministru, desemnarea unui ministru, numirea si revocarea din functie a unor procurori si judecatori, numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, eliberarea din functie a unui consilier prezidential, rechemarea unui ambasador, s.a.m.d. Aceste acte individuale sunt emise de Presedintele Romaniei in temeiul Constitutiei sau al unor legi organice.

Actele administrative cu caracter normative, emise de Presedintele Romaniei, sunt decretele si Regulamentul de organizare si functionare a Administratie prezidentiale.Decrete cu caracter normativ sunt: 1). decretele avand ca obiect declararea mobilizarii partiale sau totale (art. 92 alin. 2 din Constitutie); 2). decretele avand ca obiect luarea masurilor necesare pentru respingerea agresiunii armate indreptate impotriva tarii (art. 92 alin. 3 din Constitutie); 3). decretele prin care se instituie starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale (art. 93 alin.1 din Constitutie).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.