Actele administrative

Trimis la data: 2009-11-29
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 682
Autor: Mioara RAdu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 36
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actul administrativ este un act juridic unilateral, care emana de la o autoritate publica in temeiul puterii publice, pe baza si in vederea executarii legii.In cadrul activitatii administratiei publice locul central il ocupa actele administrative sau actele de drept administrativ care fac parte din categoria actelor concrete de realizare a activitatii administrative publice producatoare de efecte juridice; categorie in care pot fi incluse si contractele administrative.
Teoria contractelor administrative s-a format in dreptul administrativ francez. Contractele administrative se deosebesc de contractele civile doar prin regimul juridic ce li se aplica, cel comun de drept civil pentru contracte si cel administrativ, de drept public in cadrul contractelor administrative.Organele administratiei publice pentru realizarea sarcinilor pe care le au nu folosesc numai acte administrative, ci si contracte administrative.

Actele administrative de gestiune sunt acele acte pe care autoritatea publica le incheie cu persoanele fizice si juridice prin acordul de vointa al partilor, in regim de drept public sau de drept privat, pentru administrarea domeniului public si privat si organizarea de servicii publice.Actele administrative de gestiune se impart in acte de gestiune publica si acte de gestiune privata.

Actele de gestiune publica, denumite si contracte administrative, sunt supuse unui regim juridic mixt, de drept public si de drept privat, preponderent fiind regimul de drept public.Contractele administrative sunt acte juridice pe care le incheie organele administratiei publice cu cei administrati, acte care cuprind un acord de vointa generator de drepturi si de obligatii pentru partile contractante si care sunt supuse unor reguli de drept public care fac parte din regimul juridic administrativ.

Contractele administrative se incheie intre o autoritate a administratiei publice si un particular, in baza acordului de vointa intre partile contractante, clauzele cele mai importante ale acestor contracte fiind stabilite in mod unilateral de catre administratie prin caietul de sarcini. Toate clauzele stabilite prin caietul de sarcini devin valabile numai dupa ce au fost inserate in in contract, in timp ce toate celelalte clauze care se stabilesc intre parti de comun acord formeaza partea conventionala a contractului administrativ.

Particularul, persoana fizica sau juridica, cu care se incheie acest tip de contracte este cel care a fost declarat adjudecat in urma unei licitatii publice organizate si finalizate cu un proces verbal de licitatie si o hotarire de adjudecare a comisiei de licitatie. Licitatia publica reprezinta de fapt conditia de valabilitate a contractului administrativ, iar pentru ca aceasta sa fie valabila ea trebuie sa indeplineasca toate conditiile de publicitate prevazute de legile speciale.A doua conditie de valabilitate a contractelor administrative este reprezentata de aprobarea acetora de catre autoritatile administratiei publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.