Actele administrative si celelalte forme de activitate a autoritatilor administratiei publice

Trimis la data: 2009-06-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 1
Autor: Prislop Marina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In cadrul formelor de activitate a administratiei publice putem distinge doua mari categorii: 1) formele producatoare de efecte juridice, cele care dau nastere, modifica sau sting raporturi juridice : actele administrative (de autoritate) ; contractele administrative (sau actele administrative de gestiune) ; actele administrative jurisdictionale ; actele juridice efectuate de organele administratiei publice in calitatea lor de persoane juridice de drept privat (drept civil, drept comercial, dreptul muncii) ; faptele materiale juridice ; 2) formele de activitate care nu produc efecte juridice proprii, respectiv : operatiunile tehnice materiale ; actele exclusiv politice ale organelor administratiei publice
Actele administrative sunt acte juridice (manifestari de vointa facute in scopul nasterii, modificarii sau stingerii raporturilor juridice, de care legea leaga producerea acestor efecte juridice). Pentru a fi in prezenta unui act administrativ, acesta trebuie sa intruneasca toate caracteristicile unui act juridic. Actele administrative reprezinta manifestari unilaterale de vointa. Astfel se disting de alte acte juridice, care sunt rezultatul acordului de vointa a doua parti, dintre care una este reprezentata de un organ al administratiei publice. Actele administrative sunt emise numai in realizarea puterii publice.

Din aceasta trasatura a actelor administrative decurge faptul ca ele sunt obligatorii si executorii. Actele administrative sunt obligatorii pentru organul emitent, atat timp cat nu au fost revocate sau abrogate. Apoi, actele administrative sunt obligatorii pentru toate subiectele de drept ce desfasoara o activitate care cade sub incidenta prevederilor lor. In al treilea rand, actele administrative sunt obligatorii si pentru organele superioare din punct de vedere ierarhic celor emitente. In aceasta privinta, trebuie facuta distinctia intre actele administrative normative si cele individuale.

Actul administrativ normativ al organului inferior este obligatoriu pentru organul superior pana cand acesta din urma emite, la randul lui, un act normativ cu un continut contrar celui al actului normativ emis de organul inferior. Deoarece noul act normativ are forta juridica superioara, el il abroga pe cel al organului inferior. In cazul actelor individuale, acestea pot fi revocate sau anulate de catre organul superior. Cat timp nu au fost revocate sau anulate, organul superior trebuie sa le respecte. Prin caracterul executoriu al actelor administrative se intelege ca acestea se executa din oficiu, fara a mai fi necesar sa intervina instanta judecatoreasca pentru a-l investi cu titlu executoriu.

Prin intermediul actelor administrative se organizeaza executarea si se executa in concret legile. Aceasta trasatura decurge din impartirea clasica a functiilor statului (legislativa, executiva, judecatoreasca). Daca organul ce indeplineste functia legislativa edicteaza reguli de aplicare generala - legile (Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii - art. 61, alin. 2 din Constitutie), organele ce indeplinesc functia executiva asigura aplicarea acestor reguli (Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice).

Pentru indeplinirea acestei sarcini, organele executive desfasoara o activitate in baza legii si pentru executarea legii, care imbraca o forma juridica specifica - actele administrative. Consecinta o reprezinta forta juridica inferioara a actelor administrative fata de cea a legilor. Actele administrative reprezinta forma juridica specifica a activitatii organelor administratiei publice si au un regim juridic specific. Actele administrative reprezinta forma juridica specifica prin intermediul careia se realizeaza activitatea organelor administratiei publice si de aceea ele sunt supuse unui regim juridic specific, avand in centrul sau Legea contenciosului administrativ si continand reguli specifice privind forma, procedura de emitere, conditiile de valabilitate si controlul actelor administrative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.