Actele consiliilor

Trimis la data: 2014-12-19
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_F
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In exercitarea atributiilor consiliile judetene adopta hotarari, cu votul majoritatii membrilor prezenti, in afara de cazurile in care legea sau regulamentul de organizare sau functionare al acestora cere o alta majoritate.
Legea precizeaza expres care este cvarumul legal al prezentei la sedintei consiliului, iar acesta va fi de jumatate plus unu din total celor care il compun in mod efectiv, deci se afla in functie, si nu din numarul total al mandatelor.
Majoritatea necesara hotararii si adoptarii unei hotarari este de jumatate plus unu din totalul celor prezenti.
Se adopta cu votul majoritatii consilierilor in functie hotararile privind impozite si taxele judetene, precum si cele vizand bugetul local.Daca bugetul nu poate fi adoptat dupa doua sedinte consecutive, care vor avea loc la un interval de cel mult sapte zile, activitatea se va desfasoara pe baza bugetului anului precedent, pana la adoptarea ............buget, dar in mai tarziu de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii hotarari atrage dizolvarea de drept a consiliului.

Hotararile ilegale ale consiliilor judetene pot fi atacate in justitie de catre prefect, iar cele ce vatama drepturi legal recunoscute de catre persoanele fizice sau juridice lezate, conform Legii contenciosului administrativ.
Hotararile se adopta prin vot deschis, desi legea nu prevede acest lucru, dar consiliul poate stabili ca unele hotarari sa fie luate prin vot secret. De regula si sedintele de votare sunt politice.

Hotararile individuale privind persoanele vor fi luate intotdeauna prin vot secret, cu exceptiile prevazute de lege, de exemplu, validarea mandatului de consilier se face prin vot deschis.
Proiectele de hotarari pot fi propuse de presedintele consiliului judetean.

Redactarea proiectelor se face de catre cei care le propun, cu sprijinul secretarului si al serviciilor din cadrul aparatului de specialitate al consiliului insotite, in mod obligatoriu, de referatul de specialitate, in lipsa caruia proiectul nu poate fi dezbatut.1
Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierului care, fie personal, fie prin sot, sotie, ....... sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv are un interes patrimonial in supusa dezbatere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.