Actele de dispozitie ale partilor in procesul civil

Trimis la data: 2014-03-10
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 2
Autor: Alina_H
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin acte de dispozitie sunt desemnate acele manifestari de vointa ale partilor din proces, cu privire la drepturile subiective (pretentiile deduse judecatii) sau la mijloacele procesuale prin care se pot recunoaste sau realiza aceste drepturi. Ele fac parte din continutul principiului disponibilitatii, Codul de procedura civila reglementand trei categorii de asemenea acte: desistarea, achiesarea si tranzactia judiciara.
Este un act procesual de dispozitie facut de reclamant in scopul de a pune capat procesului civil inceput.Este un act individual si personal, astfel incat nu se poate face prin mandatar, nici chiar avocat decat cu procura speciala si autentica. Reclamantul trebuie sa aiba capacitatea de a dispune.1.2. Procedura renuntarii la judecata
Renuntarea la judecata poate fi facuta oricand in cursul judecatii, fie verbal in sedinta de judecata, consemnandu-se intr-un act de renuntare, fie prin cerere scrisa.

In functie de momentul renuntarii, efectele acesteia sunt diferite.
Astfel, daca renuntarea se face inainte de comunicarea cererii de chemare in judecata catre parat, reclamantul nu va datora cheltuieli de judecata.Daca renuntarea se face intre momentul comunicarii cererii de chemare in judecata catre parat, dar mai inainte de a se intra in dezbateri, pentru renuntare nu este necesar consimtamantul paratului, dar reclamantul va datora, la cerere, cheltuieli de judecata.
Dupa intrarea in dezbaterea fondului, renuntarea la judecata nu se mai poate efectua decat cu consimtamantul paratului.

Instanta, in situatia renuntarii are un rol diminuat, ea verificand doar conditiile de valabilitate ale actului de renuntare (capacitate, consimtamant, obiect si cauza), precum si imrejurarea daca prin renuntare nu se incearca o frauda la lege sau eludarea unor dispozitii legale imperative.De asemenea, judecatorul are obligatia sa atraga atentia reclamantului asupra consecintelor juridice ale renuntarii.
1.3. Efectele renuntarii la judecata

Instanta ia act de renuntare printr-o incheiere, dispunand inchiderea dosarului.Incheierea de renuntare la judecata poate fi atacata numai cu recurs.Daca dreptul dedus judecatii nu s-a prescris, reclamantul va putea introduce o noua cerere cu acelasi obiect, incheierea de renuntare la judecata nebucurandu-se de autoritate de lucru judecat.
Deoarece renuntarea la judecata este un act individual, renuntarea la judecata facuta de un reclamant, in cazul coparticiparii active, nu produce nici un efect fata de ceilalti reclamanti care doresc sa continue judecata;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.