Actele de procedura

Trimis la data: 2014-03-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_P
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In general, prin act de procedura se intelege un inscris, semnificand o varietate de act juridic, adica o manifestare de vointa facuta in scopul de a produce efecte juridice.
In procesul civil notiunea de act de procedura are o semnificatie mai larga, insemnand atat un act propriu-zis, cat si o operatiune procedurala facuta de instanta sau de alti participanti in judecata.
I. Cererea de chemare in judecata
Este principalul act facut de reclamant. Art. 112 -114, C.pr.civ. prevad ca aceasta cerere trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
Textul nu trebuie interpretat restrictiv, sanctiunea putand interveni si pentru lipsa altor elemente din cele considerate ca esentiale.
Din lege ar rezulta ca este vorba doar despre o nulitate absoluta. Insa, in cazul unui element al cererii, de regula nulitatea este relativa, putand fi acoperita sau con-firmata (Ex: Legea nu se refera la lipsa capacitatii procesuale, deci e o nulitate relativa pentru ca partea ar puta sa o acopere, fie implinind varsta, fie numindu-si un mandatar).

Cererea de chemare in judecata trebuie timbrata. Timbrarea se face in conditiile prevazute de Legea 146/1997 (legea a fost modificata fie pentru a adauga noi scutiri la obligatia timbrarii, fie pentru a schimba cuantumul timbrarii).Timbrarea este o obligatie care trebuie indeplinita anticipat fiindca, altminteri, instanta va constata nulitatea cererii de chemare in judecata. In orice situatie, inainte sa aplice aceasta sanctiune, instanta trebuie sa atraga atentia partii in legatura cu obligarea timbrarii si chiar sa se indice cuantumul acestei obligatii. Daca partea are de facut o contestatie in legatura cu cuantumul timbrarii, trebuie sa se adreseze orga-nului financiar, care procedeaza la rezolvarea contestatiilor in conditiile prevazute de OUG 13/2001.

Acest mod de reglementare este discutabil, deoarece s-a dat in competenta organului financiar rezolvarea contestatiilor in ideea ca taxa de timbru poate fi asemuita unui impozit, pentru ca instantele vor efectua un serviciu public pe care partea trebuie sa-l plateasca. Nu este posibil ca un organ administrativ sa aprecieze natura cererii si sa poata sa o respinga sau sa o aprobe. De aceea considera ca ar trebui sesizata tot instanta judecatoreasca, deoarece organele financiare nu sunt or-gane de jurisdictie.

De asemenea, partea datoreaza, potrivit OG 32/1995, modificata si completata prin Legea 133/1997, un timbru judiciar in suma fixa (sumele provenite din acest timbru judiciar raman la dispozitia Ministerului Justitiei pentru imbunatatirea aparatului, pentru cheltuieli de protocol etc.). Neplata timbrului judiciar atrage si ea, ca sanctiune, nulitatea cererii de chemare in judecata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.