Actele ministerelor, ale administratiei publice si ale autoritatilor administrative centrale autonome

Trimis la data: 2014-03-12 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Stefania_T Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actele normative, care reglementeaza organizarea diferitelor ministere, prevad ca acestea, in indeplinirea atributiilor lor, emit ordine si instructiuni. Nici Legea nr. 90/2001, nici alte acte normative nu precizeaza insa care sunt criteriile distinctive intre ordine si instructiuni.
Distinctia intre ordine si instructiuni nu poate fi facuta afirmand pur si simplu ca primele ar avea caracter individual, iar secundele obligatoriu caracter normativ.

Nici Legea nr. 90/2001, nici alte acte normative nu precizeaza insa care sunt criteriile distinctive intre ordine si instructiuni.
Distinctia intre ordine si instructiuni nu poate fi facuta afirmand pur si simplu ca primele ar avea caracter individual, iar secundele obligatoriu caracter normativ. Tot ceea ce se poate spune este ca, in timp ce ordinele au fie caracter individual, fie normativ, instructiunile au intotdeauna caracter normativ.

S-ar mai putea adauga ca ceea ce caracterizeaza instructiunile este faptul ca ele implica ideea obligativitatii lor fata de anumite organe subordonate ierarhic, chemate sa le aplice administratilor, in timp ce ordinele normative se pot adresa si direct acestora.
Daca aceasta este situatia in cazul organelor centrale de ramura ale administratiei publice, ea este alta atunci cand este vorba de organele centrale de domeniu sau a organelor cu caracter mixt, de ramura si de domeniu, caci, in lumina practicii formate pana azi, gama actelor obligatorii pe cale unilaterala, la care ele pot recurge, este mult mai ampla.

Astfel, se poate observa ca Ministerul Finantelor Publice recurge in activitatea sa la acte intitulate "precizari", "calculatoare", "norme tehnice", dar si "conventii". Banca Nationala emite, pe langa "ordine", "regulamente", "circulare", "principii", "norme", "norme obligatorii", "norme metodologice". Centrul national al Cinematografiei emite "dispozitii" si "norme metodologice".

Academia Romana procedeaza pe cale de "hotarari". Comisia pentru aplicarea unitara a prevederilor legale in domeniul impozitelor indirecte recurge la "decizii", ca si Consiliul National al Audiovizualului. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a emis impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, un act intitulat "criterii".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.