Actele prin care se infaptuiesc functiile statului

Trimis la data: 2014-03-10
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_D
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Normele juridice organizeaza viata oamenilor in stat, asigura ordinea si echilibrul social, supun interesului general interesul individual. Statul este astfel cel ce da nastere, organizeaza si cel ce aplica in activitatea sa normele de drept. Actele pe care le fac autoritatile statului pot fi clasificate dupa functiile statului, in trei mari categorii: acte legislative, acte administrative si acte judecatoresti (jurisdictionale) [1].
In monografia "Actele de drept administrativ", profesorul Tudor Draganu desprindea ideea existentei a doua categorii de fapte si anume: categoria de fapte care produc efecte juridice, denumite fapte juridice [2] (care cuprind actele juridice si faptele materiale juridice) si o alta categorie de fapte materiale care nu produc efecte juridice denumite in dreptul administrativ, operatiuni material-tehnice [3], si care reprezinta simple mijloace sau cai de fapt [4].
Faptul juridic este un fenomen juridic fara de care nu se poate naste, modifica sau stinge un raport juridic.

Actele juridice sunt comune tuturor ramurilor de drept.
Actele juridice sunt manifestari de vointa declarata (scrisa sau orala) a persoanei fizice sau juridice, facute individual sau colectiv, cu respectarea ordinii publice si a bunelor moravuri, pentru a produce pe viitor anumite efecte juridice (crearea, modificarea, transmiterea sau stingerea unui raport juridic), iar realizarea lor este asigurata prin forta de constrangere a statului.

Termenul de act juridic nu desemneaza inscrisul in sine care are valoarea de instrumentum probationis, ci insasi manifestarea de vointa.
Din literatura juridica desprindem ca nu orice manifestare de vointa este un act juridic, ci numai aceea care este facuta anume pentru a produce efecte juridice [5].

Elementele actului juridic sunt: a) sa existe o manifestare de vointa; b) aceasta sa fie declarata, "sa nu ramana in stadiul unui proces volitional intern" [6]; c) manifestarea de vointa sa fie facuta in scopul de a produce efecte juridice; d) legea sa recunoasca efectele urmarite de autor si sa le garanteze prin forta de constrangere a statului [7].Faptele materiale juridice sunt actiuni sau inactiuni ce au loc independent de existenta unei manifestari de vointa, avand drept urmare anumite modificari, transformari, pierderi in lumea materiala. Simplul fapt material nu poate sa nasca si sa stinga drepturi si obligatii sau sa schimbe situatii juridice preexistente [8], deoarece legea trebuie sa le confere o semnificatie juridica [9].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.