Actiunea civila si cererea de chemare in judecata

Trimis la data: 2013-01-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.28 / 10
Downloads: 1
Autor: floricelmaria
Dimensiune: 18kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In dictionarul explicativ al limbii romane termenul "proces"este definit ca "actiune in justitie facuta pentru solutionarea unui diferend intre doua parti care sunt in litigiu sau pentru constatarea si sanctionarea incalcarii legilor statului".De aici am deduce ca s-ar pune semnul egalitatii intre proces si actiune,lucru care nu este corect din punct de vedere juridic,deoarece:actiunea este un drept,o prerogativa legala si virtuala de a deschide,intretine si finaliza un proces,care apartine titularului unui drept subiectiv sau al unui interes legitim;

Referate similare:

Actiunea desemneaza ansamblul disponibilitatilor procedurale, consacrate si garantate legal,prin intermediul carora subiectul de drept poate-iar uneori si trebuie- sa apeleze la concursul organului competent in scopul sanctionarii unei situatii juridice determinate.
Atunci cand "organul competent"este unul jurisdictional, suntem in prezenta unei actiuni in justitie;iar cand dreptul subiectiv sau interesul juridic protejat isi gaseste ocrotirea prin normele dreptului civil,actiunea este civila.

2.Deosebirea dintre actiunea civila si cererea de chemare in judecata
Actiunea civila trebuie delimitata atat in raport cu dreptul subiectiv,cat si in raport cu cererea de chemare in judecata.Ea nu se identifica cu insusi dreptul subiectiv deoarece reprezinta tocmai mijlocul de sanctiune sau proteguire a acestuia;actiunea cuprinzand un ansamblu de mijloace procesule precum:cererea de chemare in judecata,exceptiile procesuale,caile de atac,etc.,nu poate fi redusa la unul dintre elementele ei.

Uneori,actiunea civila si cererea de chemare in judecata sunt intrebuintate cu aceeasi semnificatie,fiind considerate identice.La o asemenea confuzie s-a putut ajunge ,poate, si pentru ca unele dintre reglementarile legale sunt ambigue.De exemplu,art.618 C.proc.civ. foloseste alternativ cei doi termeni,dar cu acelasi inteles.De asemenea,prevederile capitolului 2 din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 se refera uneori la "cereri in contenciosul administrativ",alteori la "actiunea principala" sau "actiunea in contencios administrativ".

In doctrina unii autori pun semnul egal intre cele doua concepte,atunci cand trateaza clasificarea actiunilor(cererilor) in reale, personale, mixte mobiliare, imobiliare etc., lucru discutabil din moment ce intre "actiune" si "cerere" exista numeroase deosebiri asa cum vom arata in cele ce urmeaza.

Inainte de toate actiunea este o prerogativa legala,obiectiva, impersonala si permanenta,alcatuita dintr-un ansamblu virtual de mijloace procesuale.Cererea de chemare in judecata- ca unul dintre elementele acestui ansamblu- este mijlocul prin care actiunea se transforma,devine un act procesual concret.Cu alte cuvinte,actiunea civila este o cale de drept ,iar cererea de chemare in judecata este actul procesual prin care o persoana deschide acesta cale,sesizand instanta si obligand-o astfel sa statueze;citand pe prestigiosul doctrinar francez F.Bussy,cererea de chemare in judecata "este puterea exprimata printr-un act".

Trebuie adus in prim-plan faptul ca odata cu sesizarea instantei se produce o transformare in situatia juridica a titularului actiunii,transformare care poate avea urmatorul continut:
-nasterea intre subiectele raportului juridic substantial a unor raporturi juridice procesuale;
-intrarea ambelor subiecte in raporturi specifice cu o autoritate ce le este exterioara-instanta;
-intreruperea prescriptiei,in cazul unor drepturi prescriptibile extinctiv;
-punerea in intarziere a debitorului;
-transformarea dreptului substantial intr-un drept litigios;
-posibilitatea transmiterii dreptului la actiune, desi dreptul alegat nu este transmisibil(este cazul,de regula, al decesului titularului dreptului).

Aceste observatii au fost prezentate din punctul de vedere al efectelor cererii de chemare in judecata,introdusa la instanta de judecata, competenta potrivit legii.
Din cele deja aratate rezulta mai clar deosebirile dintre actiunea in justitie si cererea de chemare in judecata, astfel:
-dreptul subiectiv si actiunea exista mai inainte de cererea de chemare in judecata;
-cererea nu poate exista decat in cadrul actiunii si,de regula,ca prim element al acesteia;dimpotriva, existenta actiunii nu este conditionata de formularea cererii de chemare in judecata;
-cererea de chemare in judecata poate fi facuta si atunci cand nu mai exista dreptul la actiune,in plenitudinea lui;
-cererea este pur si simplu actul de investire a instantei,nu actiunea insasi,asupra careia instanta este chemata sa decida.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.