Actiunea civila si cererea de chemare in judecata

Trimis la data: 2013-01-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: floricelmaria Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In dictionarul explicativ al limbii romane termenul "proces"este definit ca "actiune in justitie facuta pentru solutionarea unui diferend intre doua parti care sunt in litigiu sau pentru constatarea si sanctionarea incalcarii legilor statului".De aici am deduce ca s-ar pune semnul egalitatii intre proces si actiune,lucru care nu este corect din punct de vedere juridic,deoarece: actiunea este un drept,o prerogativa legala si virtuala de a deschide,intretine si finaliza un proces,care apartine titularului unui drept subiectiv sau al unui interes legitim;

Actiunea desemneaza ansamblul disponibilitatilor procedurale, consacrate si garantate legal,prin intermediul carora subiectul de drept poate-iar uneori si trebuie- sa apeleze la concursul organului competent in scopul sanctionarii unei situatii juridice determinate.
Atunci cand "organul competent"este unul jurisdictional, suntem in prezenta unei actiuni in justitie;iar cand dreptul subiectiv sau interesul juridic protejat isi gaseste ocrotirea prin normele dreptului civil,actiunea este civila.

2.Deosebirea dintre actiunea civila si cererea de chemare in judecata
Actiunea civila trebuie delimitata atat in raport cu dreptul subiectiv,cat si in raport cu cererea de chemare in judecata.Ea nu se identifica cu insusi dreptul subiectiv deoarece reprezinta tocmai mijlocul de sanctiune sau proteguire a acestuia;actiunea cuprinzand un ansamblu de mijloace procesule precum:cererea de chemare in judecata,exceptiile procesuale,caile de atac,etc.,nu poate fi redusa la unul dintre elementele ei.

Uneori,actiunea civila si cererea de chemare in judecata sunt intrebuintate cu aceeasi semnificatie,fiind considerate identice.La o asemenea confuzie s-a putut ajunge ,poate, si pentru ca unele dintre reglementarile legale sunt ambigue.De exemplu,art.618 C.proc.civ. foloseste alternativ cei doi termeni,dar cu acelasi inteles.De asemenea,prevederile capitolului 2 din Legea contenciosului administrativ

nr.554/2004 se refera uneori la "cereri in contenciosul administrativ",alteori la "actiunea principala" sau "actiunea in contencios administrativ". In doctrina unii autori pun semnul egal intre cele doua concepte,atunci cand trateaza clasificarea actiunilor(cererilor) in reale, personale, mixte mobiliare, imobiliare etc., lucru discutabil din moment ce intre "actiune" si "cerere" exista numeroase deosebiri asa cum vom arata in cele ce urmeaza.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.