Actiunea in revendicare

Trimis la data: 2014-04-20
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_B
Dimensiune: 71kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din punct de vedere istoric, revendicarea a aparut dupa definirea dreptului de proprietate si a luat infatisarea dreptului pe care il "consacra".
La Roma, dreptul de proprietate a fost cunoscut inca de la formarea Cetatii si pana la Institutele lui Iustinian, perioada in care proprietatea si in consecinta revendicarea au suferit modificari importante.
Prima epoca in istoria poporului roman care poate fi numita preistorica [1] a cunoscut un drept de proprietate cu caracter individual numai asupra bunurilor mobile nu si aspura bunurilor imobile care erau in proprietate colectiva [2].
Dreptul de proprietate era aparat prin (1) care reprezenta "actiunea proprietarului lipsit de posesia bunului sau indreptat in contra persoanei care poseda bunul fara a fi proprietar" [3].
Proprietarul cerea rstituirea bunului cum omnia causa. Prin causa rei se intelegea tot ceea ce ar fi dobandit proprietarul daca pastra neintrerupt posesia bunului: fructe, accesiuni, despagubiri pentru degradarile aduse proprietatii sale [4].
In procedura legislatiunilor, actiunea in revendicare era intentata in forma lui sacramentum in rem [5].

In procedura formulata actiunea in revendicare era intentata cu ajutorul unei formule in care pretentiile reclamantului erau precizate (2)In procedura extraordinara deoacrece condamnarea viza lucrul insusi, restituirea era asigurata prin forta de constrangere a statului-manu militari.In litigiu, ambele parti aveau o dubla calitate atat de reclamanta cat si de parata si fiecare afirma ca obiectul ii apar#ine.
Astfel, reclamantul revendica rostind o formula, iar paratul facea aceeasi afirma#ie contrarie (3)

In faza in iure par#ile promiteau sa plateasca o suma de bani (sacromentum), daca vor fi pierdut procesul, dupa care se trecea la atribuirea provizorie a obiectului litigiei [6].
De regula, pretorul atribuia posesorului bunului - sub obligatia de plata a garan#iei - dreptul de a-l pastra pe durata procesului. Refuzul platii (4) de catre (5) atragea atribuirea dreptului de pastrare a bunului in favoarea neposesorului - aceeasi conditie a pla#ii cau#iunii [7].in faza a doua - in juridicum - judecatorul pronun#a sentin#a, aratand care din cele doua sacramentum este iustum.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.