Actiunea normei juridice in timp si spatiu

Trimis la data: 2014-03-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ola_aura Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Norma juridica (norma agendi) este elementul constitutiv al dreptului ce reprezinta regula de conduita generala, obligatorie impersonala, tipica si permanenta, instituita sau sanctionata de puterea publica (de stat) in scopul asigurarii ordinii sociale, a carei respectare este asigurata la nevoie prin forta de constrangere a statului.Norma juridica este elementul primar al dreptului, pe baza caruia se alcatuieste intregul labirint juridic. Norma juridica ordoneaza si reglementeaza conduita umana, relatiile interumane, in conformitate cu idealurile si valorile societatii. Ea este etalonul (modelul) comportamentului uman impus de puterea de stat, este acel comandament juridic ce previne si sanctioneaza comportamentul deviant, garantand astfel viabilitatea valorilor societatii .
Referate similare: Nu exista referate similare

Normele juridice impreuna cu relatiile juridice (ce se nasc in baza lor), alcatuiesc ordinea de drept (ordinea juridica ), parte componenta a ordinii sociale, dar si garant al afirmarii si mentinerii ordinii sociale, al realizarii echilibrului social. Ordinea de drept este nucleul ordinii sociale, deoarece comandamentul juridic este conditia esentiala a echilibrului social si garantia functionarii corecte a institutiilor de stat si a realizarii drepturilor fundamentale ale oamenilor. Normele juridice sunt reguli de conduita care reglementeaza toate domeniile vietii sociale, economice si politice si care, ocrotesc toate valorile morale si materiale impotriva oricaror atingeri ce li se pot aduce. Pornind de la definitia data dreptului, aceea ca este format dintr-un "ansamblu de norme juridice", se poate spune ca, norma juridica este o "celula" a dreptului, este singularul in raport cu dreptul, care este pluralul. Norma de drept nu trebuie inteleasa doar ca o simpla regula de conduita, ea are un continut mult mai bogat decat aceasta in sensul ca, poate cuprinde si unele principii generale de drept, definitii, descrieri de institutii juridice, explicarea unor termeni. Norma juridica contine, in general, dispozitii obligatorii, fiind mijlocul de realizare al idealului in justitie, conform cu vointa sociala. Eacontine practic, ceea ce trebuie sa faca un subiect, ceea ce are dreptul sa faca, i se recomanda sau este obligat sa faca.

ACTIUNEA NORMELOR JURIDICE IN TIMP
Orice norma juridica are o masura temporala, adica are o durata considerata a contribui la realizarea scopului sau juridic.Timpul unei norme juridice defineste durata si rezistenta ei, perioada in care ea va produce efecte juridice. Atunci cand normele de drept nu mai raspund nevoilor sociale, ele trebuie inlocuite cu norme noi, fapt ce genereaza succesiunea in timp a normelor juridice. Pentru a analiza actiunea normei juridice in timp, este necesar sa se examineze trei situatii distincte: a intrarii in vigoare, a actiunii si a iesirii din vigoare a normei juridice.

Intrarea in vigoare a normei juridice
Actul normativ presupune un ansamblu de norme juridice structurat si organizat tehnico-legislativ si elaborat de puterea legiuitoare. Din momentul elaborarii si adoptarii actului normativ, fiecare norma pe care o fixeaza are putere juridica si deci, produce efecte juridice. Intrarea in vigoare a unei norme juridice in forma actului normativ, este o necesitate impusa de faptul ca o reglementare noua, ce se adreseaza conduitei umane, trebuie sa fie cunoscuta de catre destinatarii sai.

Conform principiului de drept ca " nimeni nu poate invoca necunoasterea legii" ("nemo censetur ignorare legem" ) , este necesar sa se asigure conditiile pentru cunoasterea normelor juridice de catre toti cei chemati sa le respecte, pentru ca prin cunoastere sa-si dirijeze conduita conform reglementarilor lor.

Prezumtia de cunoastere a normei juridice are caracter general-valabil pentru toate normele juridice indiferent de forma lor (legi, decrete, hotarari), iar celui obligat sa o respecte nu-i va folosi nici un mijloc de proba prin care sa dovedeasca necunoasterea ei. Normele juridice intra in vigoare de la data aducerii lor la cunostinta publica, respectiv de la data publicarii lor. Publicarea legilor este obligatorie, pentru ca ele devin executorii numai dupa ce s-a indeplinit aceasta procedura.

In principiu, actele normative intra in vigoare in momentul publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei, regula generala prevazuta in art.78 din Constitutie.De la aceasta regula, face exceptie situatia in care se prevede in mod expres in textul actului normativ o data ulterioara a intrarii lui in vigoare. Norma juridica, din momentul intrarii sale in vigoare, guverneaza relatiile sociale pe care le reglementeaza, respectarea ei fiind obligatorie. Nu se admite scuza ignorantei, a sustragerii de la prevederile sale pe motiv de necunoastere sau cunoastere inexacta, pentru ca, in aceasta materie functioneaza prezumtia absoluta a cunoasterii normelor juridice in baza careia, toti destinatarii lor trebuie sa le cunoasca si sa se supuna lor.

De la aceasta regula se cunosc doua exceptii:
- cand o parte a teritoriului tarii este izolat din motiv de forta majora, astfel ca necunoasterea unui act normativ nu se datoreaza unei cauze particulare, ci unor motive obiective;
- in materia conventiilor, cand o persoana incheie un contract (civil sau comercial), fara sa cunoasca consecintele pe care norma juridica le face sa decurga din contractul respectiv.

In acest caz, exista eroare de drept care viciaza vointa si da posibilitatea celui in cauza sa ceara anularea acelui contract. Regulile privitoare la momentul intrarii in vigoare (cel al publicarii in Monitorul Oficial sau cel indicat in insusi actul normativ), sunt aplicabile in principal, legilor si actelor normative emise de Guvern. Actele normative emise de organele centrale ale administratiei de stat (ordine, regulamente, instructiuni etc.), se difuzeaza organelor subordonate care le aduc la cunostinta destinatarilor lor, iar actele normative emise de organele locale ale administratiei de stat (decizii ale prefecturilor si primariilor), se aduc la cunostinta destinatarilor prin intermediul publicatiilor locale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.