Actiunea poluanta a compusilor organici

Trimis la data: 2015-12-13
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_D
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poluarea-este deversarea in aer,ape,sol a unor substante si materiale care modifica mediul ambiant si dauneaza vegetatiei si vietii organismelor.Agentii poluanti rezulta din procesele fizice,chimice sau biologice.
Cel mai raspandit si comun poluant dintre substantele anorganice poluante(oxizii carbonului,azotului,sulfului,halogeni,etc.)este oxidul de carbon (CO) provenit in atmosfera prin arderea incompleta a combustibililor(metan,carbuni,benzine,motorine, etc.).
Daca multe substante organice se folosesc in combaterea unor boli(medicamente,vitamine),o parte dintre substantele organice au actiune toxica si sunt poluante.
Poluarea sub diversele ei aspecte se accentueaza pe masura dezvoltarii tehnice,creandu-se astefel un conflict tot mai evident intre om si natura.
Actiunea poluanta asupra apei:

Apa exista in natura sub forma de izvoare,rauri,fluvii,ghetari,oceane,mari sau lacuri.In mod obisnuit,apa in natura se gaseste intr-un circuit continuu.Astfel apa din rauri,lacuri mari si oceane se evapora si trece in atmosfera sub forma de vapori,alcatuind apa atmosferica.Aceasta este purtata de curentii de aer pana atinge zone mai reci,cand condenseaza si cade la suprafata solului sub forma de precipitatii.Odata ajunsa la sol,apa poate intalni un strat impermeabil,ramanand la suprafata acestuia din urma si formand apa subterana.

Se considera poluanti ai apei acele substante care in concentratie suficienta pot produce un efect masurabil asupra omului,animalelor,plantelor si materialelor.Substantele organice de origine naturala sau vegetala consuma oxigenul din apa,atat in timpul dezvoltarii,cat si dupa moarte.Lipsa oxigenului din apa are ca efect oprirea proceselor aerobe printre care autoepurarea apei.Fenolul este pentru pesti un toxic pentru sistemul nervos,el imprima gust si miros neplacut carnii pestilor.

Detergentii se plaseaza la suprafata apei sub forma de spuma si impiedica autoepurarea apei si folosirea ei pentru irigatii.
Pesticidele pot constitui cauza unor boli grave(cancer),tulburari neurologice,afectiuni ale glandelor endocrine.
In cazul unor accidente ecologice de petrol deversat in apa,datorita faptului ca acesta este nemiscibil in apa,cea mai mare parte a lui se ridica la suprafata si formeaza o pelicula uleioasa,impiedicand difuzia si accesul aerului atmosferic in mediu acvatic si blocand aproape total asimilatia clorofiliana si respiratia organismelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.