Active imobilizate

Trimis la data: 2013-04-03 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 34 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: alya88 Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Produs al unei activitati practice si teoretice, contabilitatea s-a afirmat ca sistem de cunoastere si gestiune a resurselor si rezultatelor societatii separate pe entitati economice si juridice. Ea a evoluat lent, sinuos, direct si sigur. Drumul parcurs de aceasta este predominant de la practica la teorie, in cadrul careia experienta din practica a fost cea care a anticipat si a modelat teoria si metoda contailitatii.Contabilitatea a avut un rol important in progresul omenirii pentru ca a contribuit la perfectionarea normelor de conducere, la dezvoltarea simtului eficientei, fiind apreciata ca teorie si practica, stiinta si tehnica. Ea are caracter dinamic, fiind receptiva la schimbarile din economie.

Contabilitatea zilelor noastre este rezultatul muncii multor generatii de specialisti si profesionisti contabili dar si din alte domenii conexe. Tendinta clara, la nivel mondial este de a sintetiza informatia contabila si de a o aduce "la un numitor comun" astfel incat sa fie utila oricarui utilizator, interesat. Contabilitatea este stiinta care transpune informatia bruta data de documentele contabile, prin prelucrarea de catre specialistul contabil intr-un puternic instrument de decizie la indemana managementului entitatilor.

Este conceputa ca un sistem global pentru studiul activitatilor economice si sociale si un important mijloc de informare operativa, asupra proceselor economice si sociale desfasurate de agentii economici, este instrument de analiza, coordonare si control, reprezinta un sistem informational care cuantifica, prelucreaza si transmite informatii, mai ales de natura financiara, in vederea luarii deciziilor.

Activul este definit ca fiind o resursa controlata de intreprindere ca rezultat al unor evenimente anterioare se de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare(incasari) pentru intreprindere.
Activele imobilizate reprezinta bunuri si valori care se utilizeaza o perioada indelungata in intreprindere si care nu se consuma de la prima intrebuintare. Ele isi transmit treptat valoarea asupra produselor la a caror obtinere participa. Cu exceptia terenurilor, activele imobilizate au o existenta limitata in timp. Ele se consuma in procesul obtinerii veniturilor intreprinderii.

Activele imobilizate cuprin activele destinate utilizarii pe o baza continua, conform principiului continuitatii activitatii, respectiv o activitate fara intreruperi accidentale, fara pericolul existentei starii de lichidare sau reducerii semnificative a activitatii.

II. CONCEPTUL DE ACTIVE IMOBILIZATE SI STRUCTURA LOR
Capitalul aflat la dispozitia agentilor economici, care sub aspectul provenientei formeaza pasivul patrimonial , se afla investit sub diverse forme concret materiale, care dau continut notiunii de activ patrimonial.

Activele imobilizate, denumite si imobilizari, capital fix sau valori imobilizate, sunt reprezentate prin acele elemente de patrimoniu destinate sa serveasca, de o maniera durabila, activitatea unitatii pe o prioada mai mare de un an. Ele sunt caracterizate prin faptul ca participa la mai multe cicluri de exploatare, nu-si schimba forma fizica pe parcursul functionarii si isi transmit in mod treptat valoarea asupra banilor, lucrarilor si serviciilor la a caror obtinere au contribuit.

Dupa natura lor, imobilizarile pot fi de natura financiara (cazul imobilizarilor financiare) si nefinanciare (imobilizari necorporale si corporale).In ceea ce priveste organizarea contabilitatii activelor imobilizate, trebuie sa se tina seama de obiectivele si factorii de organizare a contabilitatii activelor imobilizate, de organizare a documentatiei primare si a evidentei operative, de sistemul de conturi utilizat. La organizarea contabilitatii activelor imobilizate trebuie avute in vedere urmatoarele obiective:delimitarea fiecarei categorii, a fiecarui obiect de imobilizari si determinarea valorii lor;asigurarea controlului gestionar a imobilizarilor pe toata durata existentei urmarind pastrarea integritatii prin reflectarea corecta, la timp, completa, a existentei si miscarii imobilizarilor pe categorii si feluri, precum si deprecierea suferita;

Asigurarea informatiilor si a metodologiei de evaluare a deprecierii in timp a imobilizarilor si a recuperarii valorii prin amortizare si provizioane; stabilirea aportului activelor imobilizate la venituri si la rezultate ca urmare a gestionarii si a valorificarii prin cesiune, concesionare, etc.La organizarea contabilitatii imobilizarilor, pe langa factorii generali, este necesar sa fie luati in considerare si factorii specifici, cum sunt:particularitatile organizatorice ale agentilor economici influenteaza structura analitica a imobilizarilor, in special a celor corporale, ceea ce presupune delimitarea pe verigi organizatorice (filiale, sectii, fabrici) in cadrul acestora pe categorii si obiecte de imobilizari;

Caracteristicile diferitelor categorii de imobilizari (necorporale, corporale, financiare) influenteaza tipul documentelor primare in care se consemneaza operatii privind intrarea si iesirea din gestiune, precum si deprecierea valorii lor;modul de depreciere a valorii imobilizarilor influenteaza sistemul de amortizare a imobilizarilor corporale si necorporale si a provizioanelor constituite in cazul deprecierii reversibile; pozitia activelor imobilizate existente in intreprindere fata de patrimoniul acesteia influenteaza modul de organizare a contabilitatii prin folosirea unor conturi distincte pentru activele proprii care fac parte din patrimoniu iar cele provenite din concesiune, locatie de gestiune, inchiriere se evidentiaza separat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.