Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor

Trimis la data: 2006-04-07
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 400
Autor: Elena
Dimensiune: 7kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor
Activismul cognitiv este privit ca căutarea a unor impresii noi, gătinţa de activitatea de cunoaştere. Cel mai des iniţiativa se manifestă în situaţii, când în faţa copilului nu se pune nici un scop concret. El singur pentru sine îşi găseşte obiectul cunoaşterii si îl cercetează cu ajutorul mijloacelor cunoscute.
Referat despre Activitatea cognitiva si organizarea activitatii independente a copiilor
In cercetarea lui Zemleanuhina a fost făcută o comparare a copiilor din grădiniţe şi case de copii, la baza căreia erau experimentele în care copiilor li se dădea posibilitatea să cerceteze (1 sau o mulţime de obiecte, unele din care conţineau "secret", fapt ce-i dădea posibilitatea copilului să-şi manifeste inventivitatea şi perseverenţa pentru descoperirea lui.

În casele de copii micuţii greu se includeau în activitatea de cunoaştere cu obiectele, în 2 ori mai mult şi distrăgeau atenţia, ei mai rar şi mai slab îşi manifestau fericirea în urma de manipulării cu obiectele.

In experimentele lui Zemleanuhina (1982) au fost fixate 120 de acţiuni diferite a copiilor cu obiectele. Toate acţiunile au fost împărţite în 5 categorii:
(1) de cercetare - orientare (au fost îndreptate spre cunoaşterea cu obiectul - copilul priveşte la obiect şi îl pipăie),

(2) manipulări nespecificice (acţiuni cu obiectul fără luarea în consideraţie menirea lui),

(3) acţiuni fizice specifice (care se caracterizează prin caracteristicile fizice a obiectului - obiectul rotind îl rostogolesc, guma o întind),

(4) acţiuni specifice culturale (se făceau cu consideraţia ultimelor, despre care copilul putea să ştie numai de la matur. Aceste acţiuni sunt cele mai importante, progresive în repertoriul copiilor),

(5) acţiuni originale, neobişnuite cu obiectele. Ca rezultat - activitatea cognitivă la orfani este foarte joasă.

Când copilul se adresează la matur cu o întrebare, el nu primeşte un răspuns satisfăcător. Lucrătorii sunt atât de ocupaţi cu observarea tuturor copiilor, că nu pot acorda atenţia numai unui copil. Se poate spune că activitatea cognitivă joasă e datorată învăţării, şi copilul nu se mai interesează de tot ce se petrece în jur.

Jocul şi activitatea cu obiectele sunt activitatea dominantă a copiilor de vârsta preşcolară. Caracterul şi conţinutul lor sunt indicii obiectivi a dezvoltării mintale a copilului. Activitatea independentă se deosebeşte de ocupaţii prin aceea că apare sub iniţiativa copilului, deci ea este interesantă pentru el si de aceea poate fi foarte productivă.

In timpul activităţii independente la copii se formează relaţii pozitive şi cu maturii. Ei tind spre acei maturi, cu care se joacă, cu care se ocupă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.