Activitatea economica - riscul in transportul maritim

Trimis la data: 2010-05-28
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 4
Autor: Gina Dumitru
Dimensiune: 33kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
2.1 Activitatea economica in transportul maritim
2.2 Analiza riscurilor de exploatare in transportul maritim
2.1 Activitatea economica in transportul maritim
Acest capitol are rolul de a ordona o serie de concepte economice necesare pentru insusirea si aprofundarea unor cunostinte necesare managerului care-si desfasoara activitatea in acest domeniu. Stiinta economica a aparut din necesitatea de rezolvare a conflictului dintre nevoile umane in crestere si diversificare pe de o parte si resursele economice care indiferent de potentialul lor de crestere raman limitate.
Asadar intre nevoi si resurse se manifesta un conflict care apare datorita legii raritatii.Potrivit acestei legi, nevoile in volum structura si intensitate se modifica mai repede decat resursele in cantitate, calitate si structura.

Rezolvarea tensiunii intre cele doua categorii economice se realizeaza prin intermediul activitatii economice.Activitatea economica poate fi definita ca acel proces de administrare a resurselor limitate, in scopul satisfacerii nevoilor, avand in vedere posibiltatile alternative de folosire, a lor.

In transportul maritim, activitatea economica este chemata sa rezolve problema nevoilor de deplasare, distributie, repartitie fizica a produselor, bunurilor, persoanelor folosind in acest scop ca resurse capacitatile de transport si infrastructura lor aferenta (instalatiile portuare).Deoarece, dupa cum se vede si din definitie, datorita caracterului limitat al resurselor se apeleaza la alternative de actiune apare problema costurilor de oportunitate.

Prin cost de oportunitate (cunoscut in literatura de specialitate sub numele de se intelege valoarea sanselor sacrificate) se intelege valoarea sanselor sacrificate prin optarea pentru alta varianta.
Categoria economica de cost de oportunitate, este un instrument util in luarea deciziilor economice privind specializarea.

Agentul economic specializat se defineste prin urmatoarele elemente:
- Utilizeaza factori de productie speciali; in cazul agentilor economici transportatori diferite forme de transport: rutier; calea ferata; maritim; fluvial; aerian independente sau combinate, cum ar fi transportul multimodal [1] ;
- Actioneaza in domenii distincte de activitate autonomizate cum ar fi agenturarea. [2], aprovizionarea navelor [3];
- Produce o gama limitata de bunuri, uneori un singur produs final;
- Costurile unitare ale produselor sunt relativ mici.

Deciziile de specializare ale agentilor economici au la baza, avantajul comparativ.Sa ilustram acest aspect cu un exemplu:Un agent economic are capital banesc la dispozitie si doreste marirea performantelor firmei sale de transport prin specializarea intr-un anumit tip de transport.
Analizand capacitatile de transport pe care le are la dispozitie si fluxul de marfuri solicitat pentru transport in arealul respectiv, in conditiile exigentelor cererii agentilor economici pentru transport a previzionat urmatorii indicatori de performanta economica pe doua variante de transport a containerelor
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.