Activitatea externa a colectivitatilor teritoriale locale

Trimis la data: 2014-06-07
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_G
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Activitatea externa a colectivitatilor teritoriale locale are in vedere capacitatea colectivitatilor teritoriale locale,reprezentate de autoritatile administrative proprii,de a stabili raporturi juridice cu subiecte de drept public care nu fac parte din ordinea juridica interna a statului caruia ele ii apartin.In principiu,statul are monopolul relatiilor cu institutiile politice externe,cel putin cu subiectele de drept international public(statele si organizatiile internationale interguvernamentale).Colectivitatile teritoriale locale,in calitate de institutii politice infrastatale,nu pot participa la relatiile internationale de drept international public si nu pot angaja statul in astfel de relatii.
Relatiile externe ale colectivitatilor teritoriale locale sunt mai recente.Singurele relatii de acest tip erau cele de infratire dintre localitati din Franta si din Germania federala dupa cel de-al doilea Razboi mondial,ca infratiri de reconciliere.Ulterior,sub influenta proximitatii geografice,constructiei europene si internationalizarii schimburilor economice si culturale , colectivitatile teritoriale locale incep sa stabileasca relatii directe cu omologii lor straini si cu organizatii internationale.

Aceasta iesire peste granita a autoritatilor publice locale se face numai daca acestea repecta angajamentele internationale ale statului caruia apartin si nu aduc atingere conditiilor esentiale de exercitare a suveranitatii statului ,avand la baza interesele publice locale.
In doctrina franceza cooperarea suprafrontaliera poarta numele de cooperare descentralizata.Activitatea externa a colectivitatilor teritoriale locale are o dubla legitimitate :o legitimitate politica ,inscrisa in prelungirea democratiei locale o legitimitate functionala ,relevand eficacitatea si exercitiul responsabil al afacerilor locale.

Nu trebuie confundata activitatea externa a colectivitatilor teritoriale locale cu participarea statelor federale la relatiile internationale.Trebuie facuta totusi distinctie intre activitatea externa a statelor federale in relatiile lor cu alte state si activitatea externa a acestor state federale cu unele colectivitati teritoriale locale din alte state ,inclusa in sfera cooperarii descentralizate.

Cat priveste fundamentul normativ al dimensiunii externe a autonomiei locale,al dreptului la o actiune externa,suprafrontaliera ,a colectivitatilor teritoriale locale autonome,aceasta a ajuns in prezent, la o consacrare si garantare internationala.Incepand din secolul al VIII-lea,in statele din Europa Occidentala,capacitatea colectivitatilor teritoriale locale de a desfasura activitati externe a fost reglementata,mai mult sau mai putin detaliat,de acte normative interne,de nivel legislativ si regulamentar,fiind sustinuta si printr-o indelungata practica administrativa anterioara ,precum si din solutii jurisprudentiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.